Kemi

Vægten af HCl

22. november 2012 af o1-bennerbaby (Slettet) - Niveau: A-niveau

Der skal anvendes netop så meget konc. saltsyre (38 %), som indeholder ét mol HCl. Hvor meget koncentreret saltsyre skal afvejes?

 

Er det bare med at sige 

n*M=m

dvs. 1 mol * 36.458 g/mol = 36.45 g

Men hvad med koncentrationen skal det ikke tages til hensyn ? der er 38 % konc. saltsyre i opløsningen? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. november 2012 af mathon

        densiteten af 38% HCl (aq) er d = 1,1886 g/mL
        M(HCl) = (1,008 + 35,453) g/mol = 36,461 g/mol

 

    molariteten af 38% HCl (aq)
    er
                    c = (p/100)•(d/M) = 0,38 • ( (1188,6 g/L) / (36,461 g/mol) ) = 12,3669 M

     dvs
                    12,3669 mol 38% HCl (aq) fylder 1000 mL

                    1 mol 38% HCl (aq) fylder:  (1000 mL) / 12,3669 = 80,861 mL

                    80,861 mL 38% HCl (aq) har massen:  m = (80,861 mL) • (1,1886 g/mL) ≈ 96,11 g
 

    
     Der skal afvejes 96,11 g 38% HCl (aq)        


Svar #2
22. november 2012 af o1-bennerbaby (Slettet)

tak mathon, men hvordan er du kommet frem til densiteten? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. november 2012 af mathon

 ved opslag i CRC's
                                    HANDBOOK of CHEMISTRY and PHYSICS


Svar #4
22. november 2012 af o1-bennerbaby (Slettet)

Ok, så der er ikke en metode til at regne på densiteten af 38% HCl (aq). 


Skriv et svar til: Vægten af HCl

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.