Kemi

Ester

22. november 2012 af lotche (Slettet)

0,132 g methylpropanoat koges under tilbagesvaling med 20,0 mL 0,100 M natriumhydroxid indtil hydrlysen er tilendebragt. overskud af hydroxid tilbagetiltreres derefter med 0,100 M saltsyre.
Beregn det rumfang titrator der skal andvendes ved tilbagetitrering

 

Nogen der kan hjælpe?

 

Brugbart svar (1)

Svar #1
22. november 2012 af mathon

 

princip:
hydrolyse af esterbinding
                  

                   O                                                        O
                    ||                                                         ||
             R1- C - O - C-R2    +   H2O    --->    R1- C-OH   +   HO-C-R2


Brugbart svar (1)

Svar #2
22. november 2012 af mathon

   i den stærkt basiske opløsning
   forefindes propansyren protoniseret
 
                            O                                                             O
                             ||                                                              ||                                
             CH3CH2-C - O - CH3    +    H2O   --->   CH3CH2-C-O-     +     HO-CH3  

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. november 2012 af mathon

M(C4H8O2) = sum({4,8,2}*{12.011,1.008,15.999}) g/mol = 88,106 g/mol

n(CH3CH2C(O)OCH3) = (0,132 g) / (88,106 g/mol) = 0,001498 mol

n(OH- (aq)) = n(NaOH (aq)) = (0,020 L) ·(0,100 mol/L) = 0,002 mol

 

              protoniseringen kræver (1 : 1)               der er tilført
 
                0,001498 mol OH- (aq)                     0,002 mol OH- (aq)

 

            overskydende OH- (aq) som tilbagetitreres med 0,100 M HCl (aq)

                   n(NaOH (aq))overskud = ( (0,002 mol) - (0,001498 mol) ) NaOH (aq) 0,0005 mol

                               titerligning (1 : 1)

                                                  VHCl • (0,100 mol/L) = 0,0005 mol

                                                  VHCl = (0,0005 mol) / (0,100 mol/L) = 0,005 L =  5 mL

 

   Ved tilbagetitreringen anvendes 5 mL titrator

 

                                                 

                 

         

 


Skriv et svar til: Ester

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.