Matematik

Parameterfremstilling

23. november 2012 af razzi07 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Brug for hjælp til følgende:
En snor vikles om en cylinder med radius r. Man tager nu fat i den ene ende af snoren, helt inde ved cylinderen og vikler snoren af, mens den hele tiden holdes stramt og dermed hele tiden er tangent cylinderen. Bestem en parameterfremstilling for den kurve, som snorens endepunkt gennemløber, når man vikler snoren af.


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. november 2012 af mathon

Bestem en parameterfremstilling for den kurve, som snorens faste endepunkt gennemløber, når man vikler snoren af.

                          en jævn cirkelbevægelse


                                    ( r•cos(ω·t+φo )
                         OPt  = (                       )
                                    ( r•sin(ω·t+φo) )


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. november 2012 af mette48 (Slettet)

Centrum for cylinderen O = (0,0)

Punktet hvor snoren tangerer cirklen/slipper cylinderen P

Vinkel for OP = v   parameteren

Snorens ende Q

Cylinder radius r

OP, PQ og OQ er vektorer

OP = (r*cos(v),r*sin(v))

Da snoren tangerer cirkelen står PQ vinkelret på OP

|PQ|=r*v*π/180

PQ=([-r*v*π/180*sin(v)],[r*v*π/180*cos(v)])

OQ=OP+PQ

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Så vidt jeg kan se, skal det beskrives i 3 dimensioner. Man må gå ud fra, at snoren har en endelig tykkelse d . Hvis cylinderen har en radius r og hvis snoren ellers er viklet tæt omkring cylinderen, må snorens røringspunkt kunne beskrives i 3 dimensioner ved en skruelinie (helix);

[x(t) , y(t) , z(t)] = [r·cos(ωt+φ0) , r·sin(ωt+φ0) , ωt·d/(2π) + z0]

Snorens endepunkt befinder sig på tangenten i en afstand fra røringspunktet, der er proportional med tiden og lig med kurvelængden fra et fast punkt.


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. november 2012 af mette48 (Slettet)

#3

Jeg har opfattet det som en cirkelafvikler, hvor radius i kurven bliver større og større jo mere snor der vikles af, ikke som en skruelinie/helix, der jo har samme radius hele tiden.

Jeg kan godt se at snorens ende må bevæge sig opad , hvilket jeg ikke har taget hensyn til.


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. november 2012 af PeterValberg

Det må da resultere i en Archimedes Spiral, - ikke sandt ?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. november 2012 af mette48 (Slettet)

Arkimedes spiral starter i et punkt og har ikke en cirkel i midten, hvorfra kurven begynder.

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. november 2012 af mette48 (Slettet)

se

http://books.google.dk/books?id=MOlejifnbI4C&pg=PA12&lpg=PA12&dq=Cirkelafvikler&source=bl&ots=jK8Gp0p-vm&sig=V19Mba3WS9A2vuV4-zYVy_ai5Mk&hl=da&sa=X&ei=VvqvUNjRL8SJ4gShxoDwBQ&redir_esc=y#v=onepage&q=Cirkelafvikler&f=false


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Før man begynder at vikle snoren af ligger snoren som en skruelinie eller helix uden om cylinderen. Mens man afvikler snoren, er den frie ende tangent til cylinderen, og tangenten kan afledes af parameterfremstillingen i #3.


Skriv et svar til: Parameterfremstilling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.