Matematik

Angive den lineær funktion!

23. november 2012 af mrcool10 (Slettet) - Niveau: C-niveau

I en årrække talte man en type frøer i et vådområde:

 

År            1          2         3          4          5        6
Antal    250     214     176      141     101     63

Angiv en lineær funktion, der tilnærmelsesvis beskriver antallet
af frøer som funktion af tiden

 (Nogle der kan hjælpe mig med at fortælle hvad jeg skal gøre for at lave funktionen)

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. november 2012 af pige69 (Slettet)

Hvis du må benytte et cas-værktøj, kan du markere det hele og sige "vis graf". Du skal lave regression.


Svar #2
23. november 2012 af mrcool10 (Slettet)

Jeg har lavet denne lineær graf .. tjek vedhæftet excel-dokument

Vedhæftet fil:Mappe1.xlsx

Svar #3
23. november 2012 af mrcool10 (Slettet)

Jeg kender ikke til Cas-værktøj 


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Eftersom du benytter Excel, kan man lade Excel tilføje en tendenslinie og vælge den lineære model. Excel udfører så den lineære regression, og koefficienterne meddeles på grafen, hvis man tjekker det af.


Svar #5
23. november 2012 af mrcool10 (Slettet)

hvordan gør jeg alt det du fortæller.. Er ikke så god til excel


Brugbart svar (1)

Svar #6
23. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Du har allerede tastet tallene ind i Excel, lavet en graf, og tilføjet en tendenslinie. Du mangler kun at lade Excel rapportere konstanterne i regressionslinien. Højreklik på tendenslinien, vælg formatter tendenslininen, og tjek af, at du ønsker ligningen skrevet på grafen. Så skriver Excel

y = -37,4x + 288,4

Man kan formattere tallene og derved få flere decimaler frem.


Svar #7
23. november 2012 af mrcool10 (Slettet)

super mange tak for hjælpen.. lige en sidste ting kan dette y = -37,4x + 288,4 regnes ud, uden excel.. fx. med lommeregneren. Kan man det ? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja, det kan man godt, også i hånden. Koefficienterne a og b i y = ax + b bestemmes ved at finde minimum for summen

S = ∑ni=1 (a·xi + b - yi)2 ,

dvs. ved at løse ligningssystemet

∂S/∂a = 0 , og
∂S/∂b = 0


Svar #9
23. november 2012 af mrcool10 (Slettet)

åh nej det ser uoverskuligt ud, der er nogle tegn som jeg ikke kender til (∑n ∂S/∂a ∂S/∂b)


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Nå man differentierer og indsætter får man det lineære ligningssystem

a·∑ni=1 xi2 + b·∑ni=1 xi = ∑ni=1 yixi

a·∑ni=1 xi +    b·n     =     ∑ni=1 yi


Skriv et svar til: Angive den lineær funktion!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.