Matematik

Differetialligninger

25. november 2012 af ???gæt (Slettet) - Niveau: A-niveau

Nogen, som kan hjælpe mig med opgaven, den er vedlagt??

Vedhæftet fil: DIF.PNG

Brugbart svar (1)

Svar #1
25. november 2012 af mathon

 

                 y ' + (1/2)y = 70                                            der multipliceres med e(1/2)x

                 e(1/2)x·y ' + (1/2)y·e(1/2)x = 70·e(1/2)x            venstre side reduceres

                 (e(1/2)x•y) ' = 70·e(1/2)x                                  som integreres på begge sider

                 e(1/2)x•y = ∫70·e(1/2)xdx

                 e(1/2)x•y = 140·e(1/2)x + C                              som multipliceres med e-(1/2)x

                 y = R(x) = C·e-(1/2)x + 140

                 R(0) = 20 = C·e-(1/2)•0 + 140

                 20 = C·1+ 140

                 C = -120


                 R(x) = 140 - 120·e-(1/2)x

 

 

                


Svar #2
27. november 2012 af ???gæt (Slettet)

Hvor mange penge skal virksomheden, så bruge for at få en omsætning på 120 mio


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Løs ligningen

R(x) = 120

med den fundne forskrift for R(x) .


Svar #4
27. november 2012 af ???gæt (Slettet)

Er det her så rigtig gjort?

140-120*e^-(1/2x=120

140-120+120*e^-(1/2)x=120+120

140*e^-(1/2)x=240

Mangler jeg så mere?


Brugbart svar (1)

Svar #5
27. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Reducer det korrekt. Fortsæt med at isolere x.

R(x) = 140 - 120·e-x/2 = 120 ,

e-x/2 = (140 - 120) / 120 = 1/6

...

Fortsæt selv.


Svar #6
27. november 2012 af ???gæt (Slettet)

Ok takker:)


Svar #7
27. november 2012 af ???gæt (Slettet)

Hvordan gør man så det?


Brugbart svar (1)

Svar #8
27. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

isoler x ved at tage ln() på hver side.


Svar #9
27. november 2012 af ???gæt (Slettet)

Så sådan her 

R(x) = 140 - 120·e-x/2 = 120 ,

e-x/2 = (140 - 120) / 120 = 1/6

ln(e^-x/2)=ln(1/6

x=ln(1/6)/0,5=3,58?

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Det sidste er ikke rigtigt. Man får jo

-x/2 = ln(1/6) , så

x = -2·ln(1/6) = 2·ln(6)

Men din talværdi er ejendommeligt nok korrekt. Den er måske fra facitlisten?


Skriv et svar til: Differetialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.