Matematik

differentialligning

25. november 2012 af Nelby (Slettet) - Niveau: A-niveau

En funktion er bestemt ved: f(x) = ex - 1 - x

Undersøg om f er en løsning til differentialligningen:

dy/dx = y + x

Hvordan skal denne løses uden hjælpemidler?
Håber I vil hjælpe!

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. november 2012 af YesMe (Slettet)

f(x) = ex - 1 - x ?

eller f(x) = ex - 1 - x ?


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man skal ikke løse differentialligningen. Man skal prøve efter ved indsættelse, om den forelagte funktion tilfredsstiller differentialligningen.

Meregn f '(x) og f(x) + x, og undersøg, om de to funktioner er den samme funktion.


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Meregn --> Beregn


Svar #4
25. november 2012 af Nelby (Slettet)

Undskyld, mente ex :)

Det vil sige:

f(x)=ex-x-1
f '(x)=ex-1

Indsætter f '(x) på y''s plads  f(x) på y's plads:

ex-1=ex-x-1+x

Det vil sige at det er det samme på begge sider og derfor er det en løsning, er det rigtigt?

Mange tak for hjælpen iøvrigt!


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. november 2012 af YesMe (Slettet)

f(x) = ex -1 - x

f'(x) = ex - 1 = f(x) + x


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, det er korrekt.


Skriv et svar til: differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.