Matematik

isolering

02. december 2012 af OnceUponATime (Slettet)

Hej jeg har et matematisk spørgesmål, selvom emnet egentlig er fysik. Jeg har en ligning i fysik, som jeg godt kunne tænke mig at isolere, så jeg kunne regne opgaven ud.

Her er ligningen, og det der står med fed skrift, er hvad jeg godt kunne tænke mig at isolere:

 

m_messing * c_messing * (t_fællestemp - t_starttemp ) + m_vand * c_vand * (t_fællestemp - t_starttemp) + m_mørtik * c_møtrik * (t_fællestemp - t_starttemp(bolt)) = 0

Hvordan isolere jeg dette?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Skriv det mere overskueligt, så det bliver til at overse

mmess·cmess·(Tfælles - Tstart) + mvand·cvand·(Tfælles - Tstart) + mmøtrik·cmøtrik·(Tfælles - Tstartbolt) = 0

Så har man jo

mmøtrik·cmøtrik·(Tstartbolt - Tfælles) = (mmess·cmess + mvand·cvand)·(Tfælles - Tstart)

og dermed

Tstartbolt = Tfælles + (mmess·cmess + mvand·cvand)·(Tfælles - Tstart) / mmøtrik·cmøtrik


Svar #2
02. december 2012 af OnceUponATime (Slettet)

Du har jo byttet om på Tstart og Tfælles. - Må man da godt det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, det har jeg da ikke.


Svar #4
02. december 2012 af OnceUponATime (Slettet)

Det her stod der først: (Tfælles - Tstartbolt)

Så blev det til: (Tstartbolt - Tfælles)     efter du flyttede det over til den anden side.

 

Men endnu et spørgesmål: Hvordan er reglerne angående når man "bryder" en parentes? Altså jeg mener, efter at (Tstart og Tfælles) kom over på hver deres side af lighedstegnet?


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Men det var jo ikke Tstart og Tfælles , som du spurgte om i #2. Ja, jeg flyttede leddet over og gangede -1 ind i parentesen.

Man isolerer til sidst

Tstartbolt - Tfælles = (mmess·cmess + mvand·cvand)·(Tfælles - Tstart) / mmøtrik·cmøtrik

og får så Tstartbolt ved at lægge Tfælles til på hver side. Det er helt elementære operationer, der er kendt fra grundskolen.


Svar #6
02. december 2012 af OnceUponATime (Slettet)

#5 Hvilken parantes er det du mener?

Altså efter at have flyttet det sidste led over på den anden side af lighedstegnet forstår jeg at man så har:

- mmøtrik·cmøtrik·(Tfælles - Tstartbolt) = ....

Og så siger du at du ganger med -1. Vil det sige at du pakker det negative led ind i en parantes og ganger med -1?

Dvs.

 

(- mmøtrik·cmøtrik·(Tfælles - Tstartbolt)) * -1

og det så bliver til:

mmøtrik·cmøtrik·(Tfælles - Tstartbolt)

 

-Har jeg forstået det korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Der står jo

- mmøtrik·cmøtrik·(Tfælles - Tstartbolt) og det er jo lig med

mmøtrik·cmøtrik·(Tstartbolt - Tfælles), da

-(Tfælles - Tstartbolt) = (Tstartbolt - Tfælles)

Hvad forstår du ikke her?


Svar #8
02. december 2012 af OnceUponATime (Slettet)

#7 At du sagde, at du havde ganget med -1?


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Der er et minustegn på parentesen, og det slipper man af med ved at gange ind med -1 i parentesen.


Svar #10
02. december 2012 af OnceUponATime (Slettet)

Her er min "udregning". Har jeg forstået det korrekt?

Det sidste led, som også indeholder det vi skal finde flytter jeg over på den anden side af lighedstegnet og gange med -1 for at slippe af med et negativt parantes :


mmøtrik · cmøtrik · (tstartmøtrik - tfælles) = mmessing · cmessing + mvand · cvand · (tfællestemp - tstarttemp

 

Dernæst begynder jeg isolationen ved at flytte det udenfor paranteset tilbage over på den anden side af lighedstegnet:


tstartmøtrik - tfælles = ((mmessing · cmessing + mvand · cvand) · (tfællestemp tstarttemp)) / (mmøtrik · cmøtrik)

 

Tfællestemp flyttes over på den anden side af lighedstegnet, så tstartmøtrik  isoleres:


Tstartmøtrik = tfællestemp + ((mmessing · cmessing + mvand · cvand) · (tfællestemp - tstarttemp)) / (mmøtrik · cmøtrik)

 

Tallene kan nu indsættes, og ligningen udregnes


Brugbart svar (0)

Svar #11
02. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Din første linie er ikke korrekt, for der mangler en parentes på højre side. Det hele er forklaret og udført i #1 .

Man har et udtryk af formen

(k1 + k2)·ΔT1 + k3·(Tf - x) = 0

og man isolerer x

x = Tf + (k1 + k2)·ΔT1 / k3

Resten er jo blot et spørgsmål om notation.


Skriv et svar til: isolering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.