Matematik

Løs ligningssystemet

02. december 2012 af mary94 (Slettet)

Hej, jeg sidder fast og kan ikke finde ud af at løse følgende ligning. 

8x + 9y = 4
3x - 11y = 59

 

På forhånd tak :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Gang ligning 1 med 3, gang ligning 2 med 8, træk ligning 1 fra ligning 2 og løs den fremkomne ligning i y .


Svar #2
02. december 2012 af mary94 (Slettet)

Hvorfor med 3 og 8 ? men hvis jeg gør det så ser det sådan ud: 

3 * 8x + 9y = 4 * 3 ? 

8* 3x - 11y = 59 * 8 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man ganger en ligning med et tal ved at gange hvert led i ligningen med tallet. Du har "elegant" undladt at gange leddene med y.

Formålet med at gange på den måde er, at man så opnår, at koefficienterne til x er ens i de to ligninger (lige store koefficienters metode). Trækker man nu ligning 1 fra ligning 2 (når der er ganget korrekt), forsvinder leddene med x, og man har en ligning i y tilbage.


Svar #4
02. december 2012 af mary94 (Slettet)

Jeg forstår det lidt bedre nu. Det med y ? Skal jeg så gange 11 med ligning 1 og ligning 2 med 9. ??


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej. genlæs #1. Man ganger ligning 1 med 3 og ligning 2 med 8.

I ·3 :    3·8x + 3·9y = 3·4

II ·8 :  8·3x - 8·11y = 8·59

Reducer og træk nu den nye Ligning I fra den nye Ligning 2.

-8·11y -3·9y = 8·59 - 3·4

Når man har bestemt y, indsætter man den fundne y-værdi i en af de oprindelige ligninger og løser for x.


Svar #6
02. december 2012 af mary94 (Slettet)

efter jeg reducere den så får jeg den til 

 

-115y = 460

hvad skal jeg så trække  fra  den ? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Så isoler y. Divider med -115 på hver side.


Svar #8
02. december 2012 af mary94 (Slettet)

 

så giver det: 

-y = - (92/31) 

Tusind tak for hjælpen :) :D 


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Nej, det er ikke korrekt. Man finder jo

y = -460/115 = -4 .


Skriv et svar til: Løs ligningssystemet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.