Kemi

pufferligningen

03. december 2012 af simonthomsen94 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej folkens :)
 

Jeg har problemer med opgave 1.e inde på dette link: http://www.bioteknologibogen.dk/includes/uploaded_files/1323249817pasw.pdf

Hvis i kan hjælpe mig vil jeg blive virkelig taknemmelig!! Håber virkelig at i er bedre end jeg er til det her!


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. december 2012 af mathon

e. Beregn den stofmængde af HPO42- og H2PO4-
der skal bruges for at opretholde pH-værdien
på 7,4 i en 100 mL opløsning.

 

                      cb/cs = 10pH-pKs = 107,4-7,2 = 1,5849

                      cb/cpuffer = 1,5849 / 2,5849 = 0,6131

                       cb = 0,6131•cpuffer = 0,6131•{cpuffer} mol/L

                       cs = 0,3869•cpuffer = 0,3869•{cpuffer} mol/L

 

                       nb = 0,6131 • ({cpuffer} mol/L) • (0,1 L) = 0,06131•{cpuffer} mol

                       ns = 0,3869 • ({cpuffer} mol/L) • (0,1 L) = 0,3869·{cpuffer} mol
 

som så kan beregnes, når
cpuffer er oplyst

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
04. december 2012 af mathon

f)


Til fremstillingen af 100 mL pufferopløsning kan man bruge KH2PO4 og K2HPO4.
Beregn massen af KH2PO4 og K2HPO4 der skal afvejes for at lave 100 mL pufferopløsning
hvor HPO42- skal have en koncentration på 1,2 mmol pr. L.

M(KH2PO4) =  136,09 g/mol
M(K2HPO4) =   174,18 g/mol              

 

                                    c(K2HPO4) = c(HPO42-) = (0,0012 mol/L)  = 0,00012 mol pr 100 mL
     ækvivalerende
                                    m(K2HPO4) = (0,00012 mol) • (174,18 g/mol) = 0,020902 g ≈ 20,9 mg

 

                                    c(KH2PO4) = c(HPO42-) / 1,5849 = (0,0012 mol/L) / 1,5849 = 0,000757 mol/L =
                                                                                                                    0,0000757 mol pr 100 mL
     ækvivalerende
                                    m(KH2PO4) = (0,0000757 mol) • (136,09 g/mol) = 0,010304 g ≈ 10,3 mg


Skriv et svar til: pufferligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.