Fysik

stjerners lysstyrke

04. december 2012 af idalarsen95 (Slettet) - Niveau: B-niveau

skal lave følgende opgave:

Vega og Betelgeuse er to af de klareste stjerner på nattehimlen. Vega har en absolut lysstyrke, der er 50 gange så stor som Solens, og ligger 26 lysår fra os, hvorimod kæmpestjernen Betelgeuse, der ligger 500 lysår borte, lyser med 100.000 gange Solens lysstyrke.

Hvilken af de to stjerner ser klarest ud på himlen?

 

 

Ved at jeg skal beregne den tilsyneladende lysstyrke for at finde svaret. Det må være den med den største tilsyneladene lystyrke, der er klarest at se på himlen. 

Den tilsyneladende lystyrke er givet ved:  l=L / (4π*r2)

Men hvad er min radius? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. december 2012 af peter lind

26 lysår og 500 lysår


Svar #2
04. december 2012 af idalarsen95 (Slettet)

men når jeg skriver radius med enheden ly kan jeg jo ikke få resultatet i W/msom jeg jo skal?  Hvordan skal jeg så sætte hele stykket op?

 

fx: l= 50 W / 4π *( 26ly)2

Her får jeg jo resultatet forkert ud


Svar #3
04. december 2012 af idalarsen95 (Slettet)

Har fået styr på det nu.. Resultatet af Vega vil så være 6.5760 *10-35W/m2

 

Er det rigtigt? 


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Du skal blot beregne forholdet mellem de tilsyneladende lyssytyrker:

LVega,tils = k·50·Lo/dVega2

LBetel,tils = k·100000·L0/dBetel2 ,

LVega,tils / LBetel,tils = (50/100000) · (dBetel/dVega)2

                            = (50/100000) · (500/26)2

                            = 0,185

 


Svar #5
04. december 2012 af idalarsen95 (Slettet)

Og hvad skal jeg sige med dette forhold? og hvorfor er det kun det for vega, der sættes i anden i din beregning?

 

troede bare jeg skulle finde den tilsyneladende lysstyrke af begge galakserne og ud fra det sige, hvilken der var klarest på himlen... 


Brugbart svar (1)

Svar #6
04. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Der er tale om to stjerner i vores egen mælkevej, ikke to galakser.

Man har beregnet forholdet mellem de to tilsyneladende lysstyrker. Deraf kan man jo afgøre, hvilken af de to, der er størst.

Jeg forstår ikke, hvad du mener med dette:

"og hvorfor er det kun det for vega, der sættes i anden i din beregning?"

Forholdet mellem de to afstande er kvadreret.


Svar #7
05. december 2012 af idalarsen95 (Slettet)

Men er det ikke nok bare at beregne den tilsyneladende lysstyrke og ud fra det, sige hvilken der er klarest? Og har jeg ret i, at det er Vega, der er klarest?


Skriv et svar til: stjerners lysstyrke

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.