Kemi

pH og koncentration

04. december 2012 af Thzt (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej :)

Jeg har problemer med at løse de to sidste delopgaver i denne her opgave, håber I kan hjælpe mig!

Opgave 3.22: Benzeosyre, C6H5COOH, bruges som konserveringsmiddel i fx frugtjuice, hvor det hæmmer væksten af mikroorganismer. Benzeosyre reagerer med vand efter følgende reaktionsskema:

C6H5COOH (aq) + H2O (l) --> C6H5COO- (aq) + H3O(aq)

c) Beregn forholdet mellem de aktuelle koncentrationer af benzoationer og benzeosyre i en juice med: 1) pH = 4,0 og 2) pH = 6,0.

Den konserverende effekt skyldes benzeosyren.

d) Ved hvilken af de to pH-værdier har opløsningen den største konserverende effekt? Svaret skal begrundes!


Brugbart svar (2)

Svar #1
05. december 2012 af KimT.T. (Slettet)

c) Benzoesyre er en svag syre, der derfor med dens korresponderende svage base - benzoatanioner - vil danne et buffersystem; udnyt derfor bufferligningen givet ved:
pH = pKa+ log([B]/[A]) 
hvor B repræsenterer basen og A syren; dvs.:
pH = pKa + log([C6H5COO-]/[C6H5COOH])
Dvs.:
[C6H5COO-]/[C6H5COOH] = 10(pH-pKa
Beregn da forholdet mellem de to korresponderende protolytter ved de to pH-værdier.

d) Ud fra forholdene beregnet i c) kan du afgøre dette. Vi får netop givet, at benzoesyren er skyld i den konserverende effekt; m.a.o. må opløsningen have den største konserverende effekt ved den pH-værdi, hvor der en størst forekomst af benzoesyre - dvs. hvor forholdet [C6H5COO-]/[C6H5COOH] er mindst.  


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. december 2012 af mathon

udtrykt med Bjerrums syrebrøk
                                                            x = [C6H5COOH] / c([C6H5COOH)    

   

                                                         C6H5COOH (aq)   +   H2O (l)   --->   C6H5COO- (aq)   +   H3O(aq)
molære koncentrationer                         x•cs                                             (1-x)•cs

       hvoraf som i #1
                                                             pH = pKa + log(cb/cs) = 4,18 + log((1-x) / x)

       hvoraf
                                                             x = (1+10pH-4,18)-1

 


                                                             pH           benzoesyre       benzoationer

                                                             4,0               60,2%               39,8%

                                                             6,0               1,5%                 98,5%
        

                                


                                  

 


Svar #3
06. december 2012 af Thzt (Slettet)

Tusind tak til jer begge! :)


Skriv et svar til: pH og koncentration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.