Matematik

Grafiske billede af ligning.

06. december 2012 af Simone155 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej, jeg sidder og er igang med min matematik aflevering, og er kommet til en opgave som jeg ikke helt forstå..

 

Opgave:

Tegn det grafiske billede af ligningen i et koordinatsystem.

y = -0,125 x2 + x + 1

 

Jeg fatter den ikke rigtig?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2012 af BraveHeart9 (Slettet)

Hvis i ikke har haft om andengradsligninger, 2.gradspolynomier og parablen, skal du lave et sildeben. 

Dvs. du skal udvælge en masse x værdier, udregne y-værdierne og indsætte de punkter i et koordinatsystem. Du skulle gerne end med en "bue" med grene, som vender nedad. 


Svar #2
06. december 2012 af Simone155 (Slettet)

Vi har kun lige lært om andengradsligninger idag, ikke det andet.


Svar #3
06. december 2012 af Simone155 (Slettet)

Men skal jeg dele ligningen op så, eller hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. december 2012 af BraveHeart9 (Slettet)

Nu ved jeg ikke, hvor meget i har lært, men jeg kan huske, da vi skulle lave lignende i folkeskolen skulle vi gøre følgende.

Udvælg en del x-værdier og udregn deres y-værdier.

Fx. så udregn y for følgende x-værdier. (tilfældigt udvalgt)

-20, -17, -15, -12, -10, -8, -6, -4, -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, 4, 6, 8, 10, 12, 15, 17, 20. Lav en tabel hvor du skriver x's tilhørende y-værdi over hinanden. Tegn en graf over de punkter.

Det er sikkert ikke nødvendigt med så mange, men du får da noget træning og større overblik, da i ikke bruger graftegnere..


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. december 2012 af LubDub (Slettet)

Det du skal vide for at kunne tegne en hurtig skitse af parablen

Forskriften for andengradspolynomiet er givet ved:  f(x) = ax2 + bx + c, a ≠0

   hvis a > 0 grenene vender opad, hvis a < 0 grenene vender nedad

   c er skæringen med y-aksen

   hvis diskriminanten d = b2 - 4ac  er større end nul: 2 skæringer med x-aksen

   hvis d er mindre end nul: Ingen skæringer med x-aksen

   hvis d er lig med nul, så er der netop én skæring med x-aksen

  

Specifikt

y = f(x) = -0,125 • x2 + x + 1

a = -0.125

b = 1

c  = 1

  Her ses, at a < 0 dvs. grenene vender nedad

  Her ses, at c = 1, dvs. skæringen med y-aksen er i punktet (0,1)

  d = b2 - 4ac = 12 - 4 • (-0.125) • 1 = 1.5 > 0, dvs. to skæringer med x-aksen

  Skæringerne med x-aksen findes ved at løse andengradsligningen, men det ved jeg ikke, om du har lært endnu.


Svar #6
06. december 2012 af Simone155 (Slettet)

Det har vi lært, men det er bare det med ligningen.. y = - 0,125 x2 + x + 1..


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. december 2012 af LubDub (Slettet)

#6

  se #5


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. december 2012 af mette48 (Slettet)

Det har vi lært, men det er bare det med ligningen.. y = - 0,125 x2 + x + 1.

Hvad mener du egentlig med dette?

Lav et silleben og beregn en serie punkter så du kan tegne grafen.

Du har sikkert regnet talpar ud allerede i de små klasser.

Hvis du formulerer et spørgsmål kan vi svare dig.


Skriv et svar til: Grafiske billede af ligning.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.