Kemi

redox

08. december 2012 af Yusuf123 (Slettet)

Ved oxidationen af alkohol sker følgende reaktion
CH3CH2OH(aq) +     MnO4- (aq)                    CH3COOH(aq) +     Mn2+    (4)
Afstem reaktionsskemaet ved hjælp af fremgangsmåden for redoxreaktioner. Husk at overveje om det er en sur eller basisk opløsning.
5CH3CH2OH(aq) + 4MnO4-(aq) + 12H+(aq) → 5CH3COOH(aq) + 4Mn2+(aq) + 11H2O(l)

hvordan kan jeg lave redoxreaktion, jeg har svært ved det.


Brugbart svar (2)

Svar #1
08. december 2012 af mathon

   
                   
                    R-CH2OH (aq)    +   MnO4- (aq)        --->    R-COOH (aq)   +     Mn2+  (aq)

 

         op   ned   antal
C        4                 5
Mn             5          4

 

                    5 R-CH2OH (aq)    +  4 MnO4- (aq)        --->    5 R-COOH (aq)   +    4 Mn2+ (aq)

afstemning af ladning

                    5 R-CH2OH (aq)    +  4 MnO4- (aq)   +   12 H+ (aq)        --->    5 R-COOH (aq)   +    4 Mn2+ (aq)

afstemning af hydrogen

5 R-CH2OH (aq)    +  4 MnO4- (aq)   +   12 H+ (aq)        --->    5 R-COOH (aq)   +    4 Mn2+ (aq)   +   11 H2O (l)

dvs

    5 CH3CH2OH (aq)    +  4 MnO4- (aq)   +   12 H+ (aq)        --->    5 CH3COOH (aq)   +    4 Mn2+ (aq)   +   11 H2O (l)

 

 


Svar #2
08. december 2012 af Yusuf123 (Slettet)

Så det er redoxreaktionen. 

men hvor kommer det der R fra?? 

 


Svar #3
08. december 2012 af Yusuf123 (Slettet)

Fe2+(aq) +     MnO4-(aq)             Fe3+(aq) +          Mn2+   (5)
5Fe2+(aq) + MnO4-(aq) + 8H+(aq) → 5Fe3+(aq) + Mn2+(aq) + 4H2O(l)
oxidation: jern 1 op * 5 = 5 op
reduktion: mangan ned
reaktionsskemaet skal i afstemme. Der andre ioner er til stede i opløsningen under reaktionen,hvilke, og hvorfor  er de ikke skrevet på?

vi har fået en lidt svær rapport i kemi? 

hvilke ioner er tilstede under reaktion.... 


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. december 2012 af mathon

     @#2    

                    R betyder et vilårligt radikal


Brugbart svar (1)

Svar #5
08. december 2012 af mathon

      
                         ...tilskuerioner skrives ikke
 

     du oplyser ikke hvilket jern(II)salt du har anvendt

      MnO4-    anvendes hyppigtst som   KMnO4        K+ (aq) er så tilskuerion


Svar #6
08. december 2012 af Yusuf123 (Slettet)

nå på den måde. 


Svar #7
08. december 2012 af Yusuf123 (Slettet)

lige mit sidste spørgsmål

 Beregn den tilsatte stofmængde MnO4- ved ækvivalenspunktet

Ca. 0,02M KMnO4(aq)

2M svovlsyre

0,1M (NH4)2Fe(SO4)2(aq) opløsning

Tilsæt dråbevis ammoniumjern(II)sulfaten fra buretten indtil ækvivalenspunktet nås. Det sker når farven skifter fra mørkerød til lysegul ved tilsætning af en enkelt dråbe. Notér volumenet af anvendt ammoniumjern(II)sulfaten. (20,356).

kan jeg godt beregne det ud fra de oplysninger? 


Brugbart svar (1)

Svar #8
08. december 2012 af mathon

 

                 (NH4)2Fe(SO4)2 (s)    --->   2 NH4+   +   Fe2+   +   2 SO42-

    ioner med fed skrift   er tilskuerioner


Svar #9
08. december 2012 af Yusuf123 (Slettet)

og det er den tilsatte stofmængde MnO4- ved ækvivalenspunktet? 


Brugbart svar (1)

Svar #10
08. december 2012 af mathon

det drejer sig ikke om tilsat stofmængde MnO4-

eftersom du selv skriver: "Tilsæt dråbevis ammoniumjern(II)sulfaten fra buretten indtil ækvivalenspunktet nås"


Svar #11
08. december 2012 af Yusuf123 (Slettet)

hmm. 

hvordan er det så jeg kan finde den tilsatte stofmængde MnO4-? 


Brugbart svar (1)

Svar #12
09. december 2012 af mathon

 

              [Fe2+ (aq)] = [(NH4)2Fe(SO4)2 (aq)] = 0,1 M

              20,356 mL Fe2+-opløsning
              indeholder

                                               n(Fe2+) = (0,020356 L) • (0,1 mol/L) = 0,0020356 mol

 reaktionsforholdet er

                                              Fe2+ : MnO4- = 5 : 1 = 1 : 0,2

          hvoraf til beregning
          af V(KMnO4)
                                              V(KMnO4) • (0,02 mol/L) = 0,2 • (0,0020356 mol)

                                              V(KMnO4) = 0,2 • (0,0020356 mol) / (0,02 mol/L) = 0,020356 L = 20,356 mL

 


Brugbart svar (1)

Svar #13
09. december 2012 af mathon

    det er jo ikke tilfældigt,
    at man har valgt netop  0,02 M KMnO4 (aq),
    hvorved antal mL af titrator og titrand bliver ens


Skriv et svar til: redox

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.