Matematik

karakterligning

08. december 2012 af sonu (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg skal finde den fuldstændige løsning til differentialligningen y''+4y'+13y=0.

Min plan var at opstille karakterligningen R2+4R+14=0 og isolere R ved hjælp af "solvefunktionen" for at finde antal rødder, men når jeg indtaster det i programmet bliver jeg blankt afvist og den viser meddelelsen "false".

Er der noget galt med min metode???

 

På forhånd tak og fortsat god aften!

 

Sonu


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Metoden er korrekt. Men hvis differentialligningen er y''+4y'+13y = 0 , er den tilhørende karakteristiske ligning

R2+4R+13 = 0

Her er ligningens diskriminant d < 0 , så man får løsninger med trigonometriske funktioner.


Svar #2
08. december 2012 af sonu (Slettet)

Først og fremmest mange tak for det hurtige svar. 

Det var en tastefejl, jeg har skrevet 13 isedet for 14, men programmet vil ikke give mig en rod. 

Håber du stadig har en løsning :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
08. december 2012 af peter lind

Der er ingen reell løsninger til den andengradsligning. (skal det iøvrigt være 13 eller 14y?) Løsningerne bliver så af formen ebx/2*sin(±x√d /2+φ)   φ er en integrationskonstant


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Da d < 0, er rødderne komplekse. Hvis konstantleddet er 13, er d = 16 - 52 = -36 = (6i)2 , hvorfor rødderne er

R = (-4 ± 6i)/2 = -2 ± 3i .

Den fuldstændige løsning er da

y = c1·e(-2+3i)t + c2·e(-2-3i)t

   = c1·e-2t·(cos(3t) + i·sin(3t)) + c2·e-2t·(cos(3t) - i·sin(3t))

   = c1·e-2t·cos(3t) + c2·e-2t·sin(3t)


Svar #5
08. december 2012 af sonu (Slettet)

Tak for dit svar. Det skal være 13y. Hvis der ikke er en reel løsning skal det så forstås som at d<0 for karakterligningen R2+4R+13 = 0???

Senere i spørgsmålet skal det vises at løsningen kan omskrives til formen y=A*eαx*sin(ωx+B). Kan den info være til nogen hjælp til at løse ???


Svar #6
08. december 2012 af sonu (Slettet)

#4

#2

Da d < 0, er rødderne komplekse. Hvis konstantleddet er 13, er d = 16 - 52 = -36 = (6i)2 , hvorfor rødderne er

R = (-4 ± 6i)/2 = -2 ± 3i .

Hvad betyder "i"??


Svar #7
08. december 2012 af sonu (Slettet)

Beklager Andersen11, jeg havde overset den nederste del af dit svar. 

Jeg tror at jeg er med nu.

Mange tak for jeres tid. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Tallet i er den imaginaære enhed, i2 = -1 .


Skriv et svar til: karakterligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.