Matematik

ligningen for en tangent når man kender røringspunktet

09. december 2012 af hondamarc (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen, jeg sidder her med en emneopgave og har fået lidt problemer med hensyn til en opg. vedrørende Bestemmelse af ligningen for tangenten, hvor tangenthældningen er kendt

Opgaven lyder således: ud fra følgende funktion f(x)=x^3-4x

bedes du bestemme - Ligningen for den tangent som går gennem røringspunktet (2.f(2))

Jeg har prøvet mig frem og ved hjælp af denne formel y=f´(Xo)*(X-Xo)+f(Xo) har jeg nået frem til et resultat som hedder 4x-8 men det er desværre forkert kan jeg aflæse.

Derfor vil jeg meget gerne der var en som gad forklare mig hvordan denne opgave skal løses

På forhånd tak for hjælpen :)

Hilsen Marc


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. december 2012 af mathon

 

                  f '(2) = 8

                  f(2) = 0

          tangentligning i (2,0)

                                                          y = 8(x-2) + 0

                                                          y = 8x - 16

 


Svar #2
09. december 2012 af hondamarc (Slettet)

f´(2)= 8 ?


Svar #3
09. december 2012 af hondamarc (Slettet)

Okay mange tak ved ikke lige hvad der var gået galt.

Måske du kan sige om jeg har beregnet den næste opgave rigtigt, da jeg er lidt i tvivl.

b) ligningen for de tangenter som har hældningen -1

x^(3)-4x
6x-4
f´(x)=2
6x-4=2
6x=6
x=1

Men hvad er y så? skal man bare aflæse den eller hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. december 2012 af Kulka1 (Slettet)

Du skal løse ligningen f'(x)=-1. Du har heller ikke differentieret korrekt:

f(x)=x3-4x ⇒ f'(x)=3x2-4 


Svar #5
09. december 2012 af hondamarc (Slettet)

Altså sådan her f´(-1)=3*(-1^2)-4= -7

Eller på den her måde

x^(3)-4x
3x2-4
f´(x)=-1
x=-1


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. december 2012 af mathon

 

                      f '(xo) = 3xo2 - 4 = -1

                                    3xo2 = 3

                                    xo2 = 1

                                   xo ∈{-1,1}


Brugbart svar (1)

Svar #7
09. december 2012 af mathon

    f(-1) = 3              f(1) = -3    

tangenten i (-1,3)

                                   y = -(x-(-1)) + 3

                                   y = -x + 2

 

tangenten i (1,-3)

                                   y = -(x-1) - 3

                                   y = -x - 2


Svar #8
09. december 2012 af hondamarc (Slettet)

Okay jeg er med på hvordan vi får x kordinatet til -1, men forstår stadigvæk ikke helt hvordan du kommer fra

3Xo2 = 3

Til

Xo2 = 1

Beklager besværet men håber der er en som vil skære det ud i pap :)

Og hvad var det du beregnet i svar 7. er det tangentens hældning? eller hvad


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. december 2012 af mathon

                       de søgte tangenters hældning skal ikke beregnes

                       den er opgivet til -1


Svar #10
09. december 2012 af hondamarc (Slettet)

Ja okay nu tror jeg, jeg er med tak for hjælpen :)

Lige et spørgsmål hvis du har tid.

Hvis nu En vare sælges.og vi Lader x være antal stk. som sælges og lader f(x) betegne overskudet ved et salg på stk.

Funktionen er f(x)=0,001x3 -0,3x2 +13x-100

Hvis vi skal bestemme det største overskud samt hvor mange der skal sælges for at overskuddet bliver størst kan man så godt diffrentiere den således f´(x)=0,003x2 -0,6x+13 og så bruge nulpunktsformlen? 

Og tusind tak for hjælpen med de andre opgaver, har virkelig svært ved dette emne.


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. december 2012 af mathon

 

             f ´(x) = 0,003x2 - 0,6x + 13      

beregn maksimum for f(x)
hvilket bl.a. kræver
                                                f '(x) = 0,003x2 - 0,6x + 13 = 0     og x>0


Svar #12
09. december 2012 af hondamarc (Slettet)

Okay altså der er en begrænsning på 0;65

Men jeg har sat funktionen ind i nulpunktsformlen og fået ud af følgende

-(-0.6)+/-kvadratroden af -0.36-4*0.003*13/2*0.003 og fået følgende 166 og 34,06

Kan du evt. fortælle mig om jeg er helt galt på den


Brugbart svar (0)

Svar #13
09. december 2012 af mathon

 

                 x = 24,7     for x∈[0;65]


Svar #14
09. december 2012 af hondamarc (Slettet)

Synes godt jeg kan aflæse det ved hjælp af grafen men kan simpelthen ikke forstå hvordan man skulle få det resultat, er helt lost!


Brugbart svar (0)

Svar #15
09. december 2012 af mathon

 

                   0,003x2 - 0,6x + 13 = 0

      a = 0,003
      b = (-0,6)
      c =13

                          d = b2 - 4ac

                              -(-0,6) ± √(d)
                       x = ----------------  
                                 2
•0,003                         
 


Svar #16
09. december 2012 af hondamarc (Slettet)

Ja okay men det var jo også præcis hvad jeg gjorde i svar #12 med -(-0.6)+/-kvadratroden af -0.36-4*0.003*13/2*0.003 og når jeg regner det ud for jeg 166 og 34 så forstår ikke hvordan jeg kan få et andet tal når jeg indsætter de helt samme tal.

 


Brugbart svar (0)

Svar #17
09. december 2012 af mathon

formentlig fordi du ikke har styr på parenteser

 

                            -(-0,6) ± √(0,204)
                       x = ----------------------    og     
x∈[0;65]            x = 24,7
                                       0,006

                                         


Svar #18
09. december 2012 af hondamarc (Slettet)

Ja okay det var fuldstændig korrekt med hensyn til parenteserne, utroligt hvor meget det kan betyde.

Og for at bestemme det største overskud sætter jeg vel bare 24,7 ind på X'ets plads.

Jeg takker mange gange igen, du har reddet min dag :)


Skriv et svar til: ligningen for en tangent når man kender røringspunktet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.