Matematik
Differentialligninger
Beskriv en model der fører til en differentialligning på formen
y'+g(x)y=h(x)
Nogen der kan hjælpe ?
Svar #1
02. januar 2013 af pingo1234 (Slettet)
Er det rigtigt, at :
En differentilligning på formen y'+g(x)y=h(x) kaldes en lineære differentiallligning af første orden. Hvis h(x)=0 kaldes ligningen for homogen ellers kaldes den inhomogen.
Det er ikke muligt at seperere de variable med mindre h(x)= 0, altså ligningen er homogen.
Modellen der fører til denne differentialligning er det paser formlen ?
Svar #3
02. januar 2013 af pingo1234 (Slettet)
Det vil sige løsningsformlen til differentialligningen y'+g(x)y=h(x) er:
y=e-G(x)·(∫eG(x)·h(x)dx+c), som kaldes panserformlen.
Så er det vel også korrekt at sige, at denne formel er en model der fører til differentialligen på formen y'+g(x)y=h(x).
Eksamensspørgsmålet lyder:
Beskriv en model der fører til en differentialligning på formen y' + g(x)y = h(x) .
Bevis løsningsformlen for y'+g(x)y = h(x). Vis hvordan denne løsningsformel anvendes på differentialligningen
y' + ay = b.
Svar #4
02. januar 2013 af pingo1234 (Slettet)
Hvor er min fejl her:
y=e-ax-k·∫eax+k·b dx <=>
y=e-ax·e-k·ek·∫b·eax dx <=>
y=e-ax·b·((1/a)·eax+c) <=>
y=((e-ax·b·1)/a)·eax+e-ax·b·c <=>
y=(b/a)+e-ax·b·c
men det skal give y=(b/a)+ce-ax
Jeg har et "b" for meget i min udregning!
Svar #5
02. januar 2013 af mathon
y = e-G(x)·(∫eG(x)·h(x)dx+c)
fører til
eG(x)·y = (∫eG(x)·h(x)dx+c) som ved differentiation med hensyn til x på begge sider
giver
g(x)•eG(x)·y + eG(x)·y ' = eG(x)·h(x)
g(x)·y + y ' = h(x)
y ' + g(x)·y = h(x) som er modellen
Svar #6
02. januar 2013 af mathon
y ' + ay = b
y = e-ax • (∫0eax•bdx + C)
y = C•e-ax + e-ax • ∫0eax•bdx
y = C•e-ax + e-ax • (b/a)•eax
y = C•e-ax + (b/a)
∫0....dx betyder stamfunktionen med integrationskonstanten 0
Svar #7
02. januar 2013 af pingo1234 (Slettet)
Hvor er min fejl her:
y=e-ax-k·∫eax+k·b dx <=>
y=e-ax·e-k·ek·∫b·eax dx <=>
y=e-ax·b·((1/a)·eax+c) <=>
y=((e-ax·b·1)/a)·eax+e-ax·b·c <=>
y=(b/a)+e-ax·b·c
Svar #8
02. januar 2013 af pingo1234 (Slettet)
Vil du ikke prøve at fortæller, hvor jeg laver fejlen i min udregning, så jeg bedre kan forstå det ?
Svar #12
02. januar 2013 af mathon
y = e-(ax+k)·(∫e(ax+k)·b·dx + C1) <=>
y = C1e-(ax+k) + e-(ax+k)·∫b•e(ax+k)dx
y = C1e-ax • e-k + e-(ax+k) • (b/a) • e(ax+k)
y = (C1• e-k) • e-ax + (b/a)
y = C • e-ax + (b/a) hvor C = C1• e-k
hvorfor der ikke bliver "et k for meget"
Svar #13
02. januar 2013 af pingo1234 (Slettet)
altså jeg sidder med min lærebog, og prøver at forstå beviset, så jeg selv kan forklare det til eksamen.
I bogen står der:
Hvis funktionen h(x) er konstant, fx h(x)=b får differentialligningen udseendet:
y'+ay=b
og da G(x)=ax+k får vi løsningsformlen fra sætning 4 (y=e-G(x)·∫eG(x)·h(x)dx):
y=e-ax-k·∫aax+k·b dx
=e-ax·e-k·ek·∫beaxdx
=e-ax·b·((1/a)·eax+c) - Det er her jeg ikke forstår hvordan bogen kommer videre, da jeg tror jeg ganger forkert ind i parentessen
Bogen får: y =(b/a)+c·e-ax
Jeg får: y=(b/a)+e-ax·b·c
Hvad er det jeg gør forkert?
Svar #14
02. januar 2013 af AskTheAfghan
y'(x) + g(x)·y(x) = b
eG(x)y'(x) + eG(x)a·y(x) = eG(x)b
(eG(x)y(x))' = eG(x)b
eG(x)y(x) = ∫(eG(x)b) + C dermed
y(x) = (∫(eG(x)b) + C)/(eG(x)) = e-G(x)(∫(eG(x)b) + C)
Skulle værdierne indsættes, er det allerede angivet i #12
Svar #15
02. januar 2013 af mathon
e-ax·b·((1/a)·eax + c) =
e-ax • (b/a) • eax + e-ax•c =
(b/a) • e-ax+ax + c•e-ax =
(b/a) • e0 + c•e-ax =
(b/a) • 1 + c•e-ax =
c•e-ax + (b/a)
Svar #16
02. januar 2013 af pingo1234 (Slettet)
Dette forstår jeg godt, mit problem ligger i at komme fra: y=e-ax·b·((1/a)·eax+c) og få det til at give y=(b/a)+c·e-ai. Da jeg gerne vil følge bogens bevis. Ved ikke om mit spørgsmål er meget uklart?
Men når jeg vil regne det ud, gør jeg på følgende måde:
Jeg siger: e-ax·b gange med første led (1/a)·eax og får: (e-ax·b·1·eax)/a
så ganger jeg e-ax·b med andet led c og får: e-ax·b·c
dvs. jeg får: y=(b2·eax·c)/a.
Hvad er det jeg gør forkert ?
Svar #17
02. januar 2013 af mathon
det skal være
fra: y = e-ax·b·((1/a)·eax + c1)
y = e-ax·((b/a)·eax + bc1)
y = e-ax·((b/a)·eax + c)
y = (b/a) + c•e-ax
y = c•e-ax + (b/a)
Svar #19
25. maj 2014 af dudenice (Slettet)
#17det skal være
fra: y = e-ax·b·((1/a)·eax + c1)
y = e-ax·((b/a)·eax + bc1)
y = e-ax·((b/a)·eax + c)
y = (b/a) + c•e-ax
y = c•e-ax + (b/a)
Hvordan bliver bc1 til c?
Skriv et svar til: Differentialligninger
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
