Matematik

Fuldstændig løsning til differentialligning

13. december 2012 af Noerlund (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle kloge folk. 

Jeg sidder og skriver opgave, og skal i den forbindelse finde en fuldstændig løsning til en differentialligning. Men jeg kan simpelthen ikke få det resultat jeg burde :( Æv altså! 

Er der nogen af jer kloge mennesker der gider kigge mine udregninger igennem og se hvor det går galt, og evt. hjælpe mig videre! Er efterhånden temmelig desperat efter at have brugt mange timer på det! 

Mine udregninger er vedhæftede. 

Tusind tak for jeres hjælp og tid!


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. december 2012 af Singlefyren (Slettet)

Jeg tror det går galt i ligning (4)  .."Fuldstændig løsning til (2) efter"

I ligning 2 har du et dh på venstresiden, og altså ikke et dy. du har heller ikke noget h på højresiden.?

så hvordan får du så y' + ay = h(x) , når du ikke har noget y' ??

 Jeg går ud fra at du prøver løsningsformlen for den inhomogene lineære ligning y' + ay = h(x)?


Svar #2
13. december 2012 af Noerlund (Slettet)

Hm. Det er i hvert fald rigtigt at jeg bruger y'+ay=h(x) .. Sagde min vejleder nemlig .. Hm. Tror måske også at der skal stå g i stedet for h.. 

Har du en ide til hvad jeg skal gøre i stedet? 

Og tak for din tid :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. december 2012 af Singlefyren (Slettet)

så tjekker jeg lige for g...


Brugbart svar (1)

Svar #4
13. december 2012 af Singlefyren (Slettet)

Ja - så giver det mening.

skal der ikke lægges + C*e-K*x til i ligning 5. Og skal du ikke kalde t for x?


Svar #5
13. december 2012 af Noerlund (Slettet)

Jo t skal være x..

Øhm. altså sådan her: 

g(x)=e^(-K*x)*∫F*Ka*y0*e^(-Ka*x)*e^(K*x) dx +C*e^(-K*x)

For synes stadig ikke jeg kan få det til at give mening :( 

ændringerne i dokumentet er markeret med gul.. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. december 2012 af Singlefyren (Slettet)


Brugbart svar (1)

Svar #7
13. december 2012 af Singlefyren (Slettet)

godt nyt:

hvis C = Ka*F*y0 /(Ka-k)

så passer det !

Værdien af C finder du ved at løse ligning 7, når g(0) = 0.

Begyndelsesværdi er jo g(0) =0 til tiden x=0.

Det går op :D

Husk at e^(....* 0) = 1


Svar #8
13. december 2012 af Noerlund (Slettet)

Hm. Så jeg får:

g(x)=(Ka*F*y0)/((Ka-K))*e^(-K*x)+(F*Ka*y0)/(K-Ka)*e^(-Ka*x)

?

For de to parenteser er jo ikke ens desværre .. så kan jeg vel ikke sætte (Ka*F*y0)/((Ka-K)) udenfor parentes?

og hvordan finder du frem til at C = Ka*F*y0 /(Ka-k) ? 
 

Beklager virkelig de mange spørgsmål! Men TUSIND tak for dine svar!


Brugbart svar (1)

Svar #9
13. december 2012 af Singlefyren (Slettet)

find c ved at indsætte  0 på g(x) 's plads og 0 på x's plads i ligning 7. Husk at alle led med e giver 1.


Svar #10
13. december 2012 af Noerlund (Slettet)

Tak! så godt lige at du havde svaret på det med C i indlægget ovenfor! 

Kan du se hvorfor mine to parenteser i: 

g(x)=(Ka*F*y0)/((Ka-K))*e^(-K*x)+(F*Ka*y0)/(K-Ka)*e^(-Ka*x)

ikke bliver ens? Som jeg synes de burde :(


Brugbart svar (1)

Svar #11
13. december 2012 af Singlefyren (Slettet)

0 = 1* (F*yo*ka*1)/(K-Ka) + C*1    =>   C =  - (F*yo*Ka)/(K-Ka)

Benyt så at f.eks. (7-5)  = - (5-7)   altså  C   =  - (F*yo*Ka)/(K-Ka)  =  + (F*yo*Ka)/(Ka-K)


Svar #12
13. december 2012 af Noerlund (Slettet)

Årh TUSIND TUSIND TAK!! Du har simpelthen lige reddet HELE min opgave! Hvor er jeg taknemlig! TAK! :)


Brugbart svar (1)

Svar #13
13. december 2012 af Singlefyren (Slettet)

Så har du C.

I ligning 7 ser du at e-kx * e(K-Ka)x  =  e-kx+(K-Ka)x  = e(-k+k-ka)x  =  e-Ka*x


Brugbart svar (0)

Svar #14
13. december 2012 af Singlefyren (Slettet)

og indsætter du fundne udtryk for C på C's plads og derefter sætter C udenfor parentes, så får du ligning 8.

pøj pøj :)


Skriv et svar til: Fuldstændig løsning til differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.