Kemi

Ligevægtkonstant calciumsulfat

14. december 2012 af fåårk (Slettet) - Niveau: B-niveau

Der er 5 gram af det "tørrede" salt. Calciumsulfat(CaSO4) opløses i 500mL vand.

molmassen er 136,14  g /mol

Ko = 2,3 • 10-5 M2

a) Så skal jeg opskrive ligevægtsloven for opløsningsreaktionen, hvor ligevægtskonstanten betegnes som Ko??

b) Hvor mange gram CaSO4 bestemmer ligevægten at vi maksimalt kan opløse før vi når en "mætning" af opløsningen?? 

 

Er lidt blank :(( lidt hjælp??


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. december 2012 af mathon

du har
når den molære opløselighed af CaSO4 kaldes s
 

                                                CaSO4 (s)   <--->   Ca2+ (aq)   +   SO42- (aq)      
molariteter                                                              s                       s     

med
opløselighedsproduktet
                                                [Ca2+ (aq)] • [SO42- (aq)] = Ko

                                               s • s = 6,1·10-5 M2      s>1

                                               s = (6,1·10-5 M2)0,5 = 0,00781 M
ved mættet opløsning
af CaSO4 i
500 mL opløsning

                                               mmax / V = ( (0,00781 mol/L) • (136,14 g/mol) ) / (0,500 L) = 2,13 g


                                                

 


Svar #2
15. december 2012 af fåårk (Slettet)

Tuusind tak ! :D det hjalp


Skriv et svar til: Ligevægtkonstant calciumsulfat

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.