Kemi

Hjælp

14. december 2012 af 787 (Slettet)

Hej

 

Hvis molar massen af en lighter gas = 68,879

så hvilken stof af det her lightergasen består af , det kan godt være at den er blanding af to stoffer .

CH4 C2H6 C3H8 C4H10 C5H12

Er den der ved hvordan man kan finde bestemme hvilken stoffer lightergas består af


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Start med at beregne molarmasserne for de mulige kandidatgasser.


Svar #2
14. december 2012 af 787 (Slettet)

Jeg har beregnt dem sådan :

CH4 = 12,01+(1,008*4) = 16,042

C2H6= (12,01*2)+(1,008*6)=30,068

C3H8=(12,01*3)+(1,008*8)=56,104

C4H10=(12,01*4)+(1,008*10)=68,2

C5H12=(12,01*5)+(1,008*12)=72,186

 

Er det så rigtigt ??? hvordan skal jeg nu bestemme hvad lightergas består af ??

 

tak


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvis man blot regner i hele tal, får man

CH4: 1·12 + 4·1 = 16

C2H6: 2·12 + 6·1 = 30

C3H8: 3·12 + 8·1 = 44

C4H10: 4·12 + 10·1 = 58

C5H12: 5·12 + 12·1 = 72

Ved hver linie forøges molarvægten med 12+2 = 14.

Ved en blanding af to komponenter med molarbrøkdelene x1 og x2, bliver blandingens molarvægt

M = x1·M1 + x2·M2

Det eneste, man med sikkerhed kan sige, er at blandingen ikke indeholder C5H12 .


Svar #4
14. december 2012 af 787 (Slettet)

hvorfor har nogen forskellig tal end jeg har ??

 


Brugbart svar (2)

Svar #5
14. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Jeg regnede blot i hele tal, mest for at vise dig, at dine tal for C3H8 og C4H10 ikke er rigtige.


Svar #6
14. december 2012 af 787 (Slettet)

 

C4H10: 4·12 + 10·1 = 58 er det molarmassen ??

C5H12: 5·12 + 12·1 = 72 er det molar massen ??


Brugbart svar (1)

Svar #7
14. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Som nævnt har jeg lavet et hurtigt overslag over molarmasserne ved at regne med hele tal (12 for C og 1 for H). Jeg gjorde det for at vise, at ikke alle dine tal i #2 kunne være rigtige. Indsæt de præcise molarmasser for C og H og regn dem selv ud korrekt.


Svar #8
14. december 2012 af 787 (Slettet)

Altså jeg har regnet det sådan at molar massen for C = 12.01 og molar massen for H = 1,008

Vi har C3H8 = C#=(12,01*3)=36,03 H8= (1,008*8) = 8,064 --> 36,03+8,064 = 44,094 er det så rigtigt nu ??

Den  molarmasse som jeg har beregnet det i den forsøge om lightergas den er = 68,879 , hvordan jeg kan så forklare at lighter gas består af de to stoffer hvis molarmassen ligger ikke tæt på , eller hvad synes du ??

 

Jeg har den spørgsmål som står i opgaven , men jeg ved faktisk ikke hvordan skal jeg forklare det

Lightergas er sandsynligvis et af følgende stoffer:

CH4 C2H6 C3H8 C4H10 C5H12

Anvend molarmassen til at afgøre hvilket af disse stoffer, lightergas består af (måske en blanding af to af de nævnte stoffer).


Brugbart svar (1)

Svar #9
14. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, det er korrekt beregnet nu for C3H8 .

Det er vel klart, at lightergassens molarmasse ikke matcher molarmassen for nogen af de 5 kandidatgasser.

Man kan så undersøge alle de mulige kombinationer af blandinger to af 5 gasser. Man skal så løse ligningssystemet

x1·M1 + x2·M2 = M = 68,879 ,
x1 + x2 = 1

med betingelserne 0 ≤ x1 ≤ 1 , 0 ≤ x2 ≤ 1 ,

dvs

x1·M1 + (1-x1)·M2 = M , så

x1 = (M - M2) / (M1 - M2)

Faktisk er det ikke korrekt, som jeg påstod i #3, at C5H12 ikke kan være en af gasserne.


Svar #10
14. december 2012 af 787 (Slettet)

Altså jeg kan faktisk ikke skrive til læren den ligning som du har skrevet , og det er fordi at vi har ikke læret det på skolen , og jeg forsod den heller ikke , men kan du ikke forklarer til mig på en nemmer måde ,om hvad  lightergasen består af  i forhold til den molarmassen som jeg har fået i min forsøg. eller hvad skal jeg så sige hvis lightergassens molarmasse ikke matcher molarmassen for nogen af de 5 kandidatgasser. ???

tak :)

 


Brugbart svar (1)

Svar #11
14. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Man kan prøve at løse ligningssystemet for alle mulige kombinationer af 2 af de fem mulige gasser. Det fremgår så af de mulige løsninger, at den ene gas må være den tungeste af dem, C5H12 , mens hver af de fire lettere gasser kan være en mulighed for den anden gas.


Svar #12
14. december 2012 af 787 (Slettet)

Jeg ved faktisk ikke , men jeg tænker og skrive sådan

Lightergas skulle gerne bestå af de to gasarter propan, , og butan, C4H10. Altså en blanding.
Grunden til gassen er væske nede i lighteren er, at den er under tryk. Så snart den kommer ud er det
jo i gasform.
I forholdet til den molarmassen vi har beregnet , og de stoffers molarmassen kan jeg se at vores tal er tæt på pentan, og butan , da vores molarmasse = 68,879 , og butans molar masse = 58 og C5H12 (pentan): 5·12 + 12·1 = 72
 

C4H10: 4·12 + 10·1 = 58

C5H12: 5·12 + 12·1 = 72


Skriv et svar til: Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.