Kemi

Et sukkermolekyles vægt

14. december 2012 af Vaksersød (Slettet) - Niveau: C-niveau

Mit spørgsmål er: Hvor meget vejer et sukkermolekyle?

Jeg skal bruge det til en beregning.

Jeg ved at et glucose molekyle vejer 3,4 g, men ikke hvad et sukkermolekyle vejer?

Nogen der ved det, eller hvordan man kan finde ud af det?


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. december 2012 af kuerten15

Et glukosemolekyle vejer 3,4 g? Hvordan får du det?

Molekylvægten af glukose er ca. 180 g/mol.

1 mol glukose vejer derfor ca. 180 g.

Hvad mener du med et sukkermolekyle? Der findes flere typer af sukker.


Svar #2
14. december 2012 af Vaksersød (Slettet)

Det har jeg fået fra min lære.

Min lære har lavet en beregning som vi skal bruge til at lave et  beregningsskemaet for reaktionen med massen af sukker vi har tilsat. Vi har tilsat 25 g sukker.

Altså det er en kolbe, hvor vi skal fremstille ethanol.

Der er 25 g sukker i, "almindeligt sukker", der er også vand og gær i kolben. 5 g gær og 150 demineraliseret vand. Det er i en 250 ml målekolbe.

Her er beregningen:

6*12.01*u + 12*1.008*u + 6*16*u = 180.156*u

(3.4*g)/(180.156*u) (På brøkstreg.)

(3.4*g)/(180.156*1.66*(10)^(-24)*g) = 1.1369e22

2*ans = 2.2738e22

2*12.01*u + 6*1.008*u + 16*u = 46.068*u

ans*2.2738*(10)^(22) = 1.04749e24*u

1.04749*(10)^(24)*1.66*(10)^(-24)*g = 1.73883*g

ans = står for answer, og er bare det svar man fik før. Det er lavet i programmet TI Interactive.

Min lære har sagt at vi bare skulle finde 1 sukkermolekyle og sætte det ind i stedet for glucose, altså vi skulle i hvert fald beregne med sukker i stedet for glucose.


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. december 2012 af kuerten15

Jeg forstår ikke helt, hvad du skal beregne.

Du spørger om, hvad vejer et sukkermolekyle?

Snakker vi om glukose, fruktose, sukrose eller laktose osv..?


Svar #4
14. december 2012 af Vaksersød (Slettet)

Det er et sukrose.

Saccharose, altså det er ganske almindeligt sukker som det man har i køkkenet.

Jeg skal lave et beregningsskema og jeg skal finde ud af hvad et sukkermolekyle vejer for at finde ud af det.

Tak fordi du prøver at hjælpe. :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
14. december 2012 af kuerten15

1 mol saccharose/sukrose vejer 342,30 g.


Brugbart svar (1)

Svar #6
14. december 2012 af Sondergaard56 (Slettet)

Okay, tak for det.
Men hvad kan jeg bruge det til?

Kan jeg nu regne et sukkermolekyle ud?

Jeg har taget 342,30 og divideret det med 180,156 u.
Jeg symes at vi havde gjort noget lignende under den anden udregning med glucose.


Brugbart svar (1)

Svar #7
14. december 2012 af kuerten15

Jeg ved altså ikke, hvad du mener med "at regne et sukkermolekyle ud". Tror bare vi skal lade den stoppe her, så du ikke bliver mere forvirret.


Brugbart svar (1)

Svar #8
14. december 2012 af Sondergaard56 (Slettet)

Hvad svarer 1 mol til?

 


Brugbart svar (1)

Svar #9
14. december 2012 af kuerten15

http://da.wikipedia.org/wiki/Mol_%28enhed%29


Skriv et svar til: Et sukkermolekyles vægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.