Studieretningsprojekt/-opgave (SRP/SRO)

hvorfor er 8*18≡-2*8 mod 10?

15. december 2012 af peter09 (Slettet)

jeg kan ikke forstå hvorfor dette er rigtigt?^^


Brugbart svar (2)

Svar #1
15. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

At to tal a og b er kongruente (mod n) betyder, at de to tal giver samme rest ved division med n, eller at (a-b) er delelig med n. Der gælder, at

8·18 ≡ -2·8 (mod 10)

fordi 8·18 - (-2·8) = 144 + 16 = 160 er deleligt med 10 .


Brugbart svar (2)

Svar #2
15. december 2012 af mathon

eller udtrykt
                        8•18 = 144

                       144 : 10 = 14 rest 4

 

                       -2·8 = -16

                       -16 : 10 = (-20 + 4) : 10 = -2 rest 4

                       8•18 og -2·8 tilhører altså samme restklasse modulo 10
  hvorfor
                       ( (
8•18) ≡ (-2•8) ) mod 10

 

i fuld overensstemmelse med #1
 


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. december 2012 af mathon

i fuld overensstemmelse med #1,
som udtrykker
når - og kun når -
t1 ≡ t2 mod d
gælder

                  t1 = h1•d + r      og    t2 = h2•d + r          hvor h1,h2 ∈ Z
hvoraf
                  t1 - t2 = (h1-h2)•d    

hvorfor
                  t1 - t2       har d som divisor


Svar #4
16. december 2012 af peter09 (Slettet)

Tak for svar !


Skriv et svar til: hvorfor er 8*18≡-2*8 mod 10?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.