Kemi

Forskydning?

15. december 2012 af xxx007xxx (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogen der kan hjælpe mig med spørgsmålet:

Lligevægtsblandingens

                                                                   Fe^3+ (aq)  + SCN^-  (aq) <--> FeSCN^2+  (aq)

volumen fordobles ved tilsætning af rent vand. 

Sker der en forskydning ved fortynding til det dobbelte volumen?


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. december 2012 af KimT.T. (Slettet)

Ja, der sker en forskydning. Du kan huske på den regel, at hvis der er en forskel i antallet af formelenhederpå tværs af reaktionspilen, så vil der altid forekomme en forskydning, hvis alle formelenhedernes koncentrationer ændres ligeligt (primært gennem volumen- og trykændring). I dette tilfælde har du 2 formelenheder på venstre side og 1 på højre, hvorfor der nødvendigvis må forekomme en forskydning ved volumenændringen. Man kan overbevise sig selv dette, samt finde retningen for forskydningen ved at betragte massevirkningsbrøken (ligevægtsbrøken) for reaktionen:

Før indgreb:  
K = [FeSCN2+] / ([Fe3+] * [SCN-])

Efter indgreb (volumen fordobles, dvs. koncentrationerne halveres):
Q = (1/2)*[FeSCN2+] / ((1/2)*[Fe3+] * (1/2)*[SCN-]) = 2 * K

Ligevægtsbrøkensværdi bliver dobbelt så stor som ligevægtskonstanten, hvilket er ækvivalent med, at produkternes koncentration er for store (eller reaktanternes koncentration er for små) relativt set; ifølge Le Chateliers princip om ligevægtsforskydning må systemet derfor forskyde reaktionen mod venstre for at formindske produkternes og forstørre reaktanternes koncentrationer og for demed at genoprette ligevægt i systemet (Q = K).   


Svar #2
16. december 2012 af xxx007xxx (Slettet)

Tusind tak for det meget fine svar, nu har jeg bestemt fået en bedre forståelse af det! :)

 
Lige endnu et spørgsmål, er der andre indgreb ud over: volumen-, temperatur- og stofmængdekoncentrationsændringen som man kan foretage i en kemisk ligevægt?


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. december 2012 af KimT.T. (Slettet)

#2

Trykændringer er også en type indgreb, som i virkeligheden kan sættes i forbindelse med volumenændringer (idet de er omvendt proportionale - fordobler du volumenet i systemet, halverer du det totale tryk i systemet).


Skriv et svar til: Forskydning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.