Matematik

Vektorrum - trigonometrisk

16. december 2012 af DelFerro (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Kan nogen forklare mig, hvordan de skal besvares?

Vedhæftet fil: U4.2.png

Svar #1
16. december 2012 af DelFerro (Slettet)

Hvis nogen af jer ikke kan se det vedhæftede billede, klik her eller se herunder:


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man skal først og fremmest benytte definitionen for et vektorrum.

Trig1(R) består af alle funktioner af formen

f(x) = a0 + a1·cos(x) + b1·sin(x) , a0, a1, b1 ∈ R .

(a) Det er vel klart, at enhver linearkombination med reelle koefficienter af funktioner af denne type igen er en funktion af denne type. Enhver sådan funktion kan fås som en linearkombination af de tre funktioner 1, cos(x) og sin(x) . Vis at sættet bestående af disse tre funktioner er lineært uafhængigt.

Trig2(R) består af alle funktioner af formen

f(x) = a0 + a1·cos(x) + a2·cos(2x) + b1·sin(x) + b2·sin(2x) , a0, a1, a2, b1, b2 ∈ R

og det er vel også klart, at enhver linearkombination med reelle koefficienter af funktioner af denne type igen er en funktion af denne type.

(c) Man har   cos(2x) = cos2(x) - sin2(x) = 2·cos2(x) - 1 , så cos2(x) = (1/2) + (1/2)·cos(2x) , hvilket viser, at cos2(x) ∈ Trig2(R)


Svar #3
17. december 2012 af DelFerro (Slettet)

#2

Er det den her definition, jeg skal bruge? Jeg må ærligt talt indrømme, at jeg ikke har en stærk fatteevne nok til at svare på nogle af de opgaver, selv hvis jeg brugte flere timer på at forstå teorier i bøger og på nettet især YouTube.

Hver gang, jeg læser ord "vis", tror jeg, at jeg skal argumentere matematisk. Jeg vil prøve starte helt forfra, og vil godt vide hvordan det så skal vises, at det er et reelt vektorrum, og hvordan jeg så skal finde basis for Trig1(R), når jeg ikke kender nogle af de "span" af vektorer? Jeg takker virkelig for din tålmodighed.


Brugbart svar (1)

Svar #4
17. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja, det er definitionen for et vektorrum. Man efterviser at et forelagt rum er et vektorrum ved at vise, at det opfylder alle regnereglerne og betingelserne givet i definitionen.


Svar #5
17. december 2012 af DelFerro (Slettet)

#4

Skal jeg bare sige, at det gælder for V1, så fx

v = a0, w = ∑(ancos(nx)), z = ∑(bncos(nx)) , så

f(x) = (v + w) + z = v + (w + z), og det er opfyldt, at det er et reelt vektorrum?

Angående basis, må jeg nok anse denne vektor for en dimension, at

A[(a0, a1, b1)] = (1, cos(x), sin(x)). Det må så være, en lineær afhængighed, idet de er forskelligt fra 0. 

Til bestemmelse af dimensionen, kan jeg jo ikke afgøre det, fordi det allerede er vist, at det er en dimension. Har jeg forstået det korrekt?


Brugbart svar (1)

Svar #6
17. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Læs #2 igen.

Trig1(R) består af alle funktioner af formen

f(x) = a0 + a1·cos(x) + b1·sin(x) , a0, a1, b1 ∈ R .

Man skal så betragte linearkombinationer af vektorer (funktioner) af denne form, og det er vel klart, at enhver linearkombination af sådanne funktioner igen er en funktion i Trig1(R) . Betingelserne V1 - V8 er således trivielt opfyldt, så Trig1(R) er et vektorrum.

Det er også klart fra definitionen af Trig1(R), at en hver vektor i Trig1(R) kan skrives som en linearkombination af de tre funktioner 1, cos(x) og sin(x). Vi har altså, at

Trig1(R) = span{1 , cos(x) , sin(x)}

Hvis man kan vise, at sættet {1 , cos(x) , sin(x)} er lineært uafhængigt, har man vist, at {1 , cos(x) , sin(x)} er en basis for Trig1(R) . Nulvektoren i Trig1(R) er lig med nulfunktionen. Man skal derfor løse ligningssystemet

λ1·1 + λ2·cos(x) + λ2·sin(x) = 0 (identisk, for alle x)

Det er klart, at λ1 = λ2 = λ3 = 0 er en løsning. Ser man på funktionsværdierne eksempelvis for x = 0, x = π/2 og x = π , skal specielt dette ligningssystem være opfyldt

λ1 + λ2 = 0
λ1 + λ3 = 0
λ1 - λ2 = 0

Dette system har en entydig løsning, nemlig λ1 = λ2 = λ3 = 0 , så derfor har vi
λ1·1 + λ2·cos(x) + λ2·sin(x) = 0 ⇔ λ1 = λ2 = λ3 = 0 ,
og det viser, at sættet {1 , cos(x) , sin(x)} er lineært uafhængigt og er derfor en basis for Trig1(R). Derfor har vi

dim(Trig1(R)) = 3 .

 


Skriv et svar til: Vektorrum - trigonometrisk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.