Kemi

Opløselighed, molregnskab

16. december 2012 af Thiocyanat (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, er der nogen der kan hjælpe med følgende opgave?

50,0 mL 0,00820 M MgCl2 opløsning blandes med 50,0 mL NaOH opløsning ved 25 °C. Herved udfældes der magnesiumhydroxid. Når bundfaldet har lagt sig, bestemmes den aktuelle koncentration af Mg2+ i opløsningen til at være 0,00178 M.

a)  Idet opløselighedsproduktet for magnesiumhydroxid opgives til 5,6*1012 M3 skal du beregne den aktuelle koncentration af hydroxidioner i opløsningen.

b)  Beregn massen af opløst magnesiumhydroxid.

c)  Beregn den formelle koncentration af den oprindelige NaOH-opløsning.

 

Har selv prøvet at løse den. Starter med at skrive reaktionen

Mg(OH)2 (s) harpun  Mg2+ (aq) + 2OH- (aq)

Jeg ved at K= 5,6*1012 M3  og at reaktionsbrøken er Y = [Mg2+]*[OH-]
dvs. 5,6*1012 M= 0,00178 M * [OH-]⇔ [OH-] = 0,000056 M

Men når jeg kender den aktuelle koncentration af Mg2+ i opløsningen, burde jeg så ikke bare kunne gange den med 2 og dermed få den aktuelle koncentration af OH- ? Når ligevægten er nået er mængderne da ækvivalente, eller hvad? Jeg får i hvert fald ikke det samme resultat da 0,00178 M * 2 = 0,00356 M

Derefter er jeg gået lidt i stå...

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. december 2012 af mathon

a)
                                  [Mg2+ (aq)] • [OH- (aq)]2 = Ksb

                                  (0,00178 M) • [OH- (aq)]2 = 5,6·1012 M3

                                  [OH- (aq)]2 = (5,6·1012 M3) / (0,00178 M) = 3,14607·1015 M2

                                  [OH- (aq)] = (3,14607·1015 M2)1/2 = 5,61·107 M

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. december 2012 af mathon

b)

                                  [Mg(OH)2 (aq)] = [Mg2+] = 0,00178 M

                                 m(Mg(OH)2 (aq)) = (0,100 L) • (0,00178 mol/L) (58,34 g/mol) = 0,0104 g = 10,4 mg

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. december 2012 af mathon

c)

     oprindelige Mg2+-stofmængde

                                  n(Mg2+) = (0,050 L) • (0,00820 mol/L) = 0,00041 mol

i blandingen svarende til

                                  [Mg2+] = (0,00041 mol) / (0,100 L) = 0,0041 M

hvorfor den molære koncentration
 for Mg2+ er nedsat med

                                  (0,0041 M) - (0,00178 M) = 0,00232 M

det vil for OH-
sige
nedsat med           2 • (0,00232 M) = 0,00464 M

den i
blandingen først
forekommende
koncentration af OH-
var således
                                (0,00464 M) + (0,000056 M) = 0,00470 M NaOH

som i de oprindelig 50 mL
var
                                2 •  (0,00470 M) NaOH = 0,0094 M
 


Brugbart svar (1)

Svar #4
16. december 2012 af mathon

i a) fik jeg regnet videre med din forkerte opgivelse af opløslighedsproduktet,
som derfor korrigeres til

#1

a)
                                  [Mg2+ (aq)] • [OH- (aq)]2 = Ksb

                                  (0,00178 M) • [OH- (aq)]2 = 5,6·10-12 M3

                                  [OH- (aq)]2 = (5,6·10-12 M3) / (0,00178 M) = 3,14607·10-9 M2

                                  [OH- (aq)] = (3,14607·10-9 M2)1/2 = 0,000056 M

 

 


Svar #5
16. december 2012 af Thiocyanat (Slettet)

Mange mange tak for de gode svar! :)


Skriv et svar til: Opløselighed, molregnskab

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.