Matematik
Komposanter
25. september 2005 af
Jankovich (Slettet)
Har en opgave der lyder sådan her:
Legemets tyngdekraft Fr=80N opløses i to komposanter, den ene går parallel med skråplanet, den anden vinkelret på skråplanet.
Beregn størrelsen af de to komposanter.
- det skal lige siges at en retvinklet trekant opgives hvor legemet ligger oven på hypotenusen, og hvor der udover en retvinkel opgives en anden vinkel på 28grader.
Har prøvet mid lidt frem, men det lader til at jeg ingen vej kommer. Nogen der kan hjælpe? ;)
På forhånd tak!
Legemets tyngdekraft Fr=80N opløses i to komposanter, den ene går parallel med skråplanet, den anden vinkelret på skråplanet.
Beregn størrelsen af de to komposanter.
- det skal lige siges at en retvinklet trekant opgives hvor legemet ligger oven på hypotenusen, og hvor der udover en retvinkel opgives en anden vinkel på 28grader.
Har prøvet mid lidt frem, men det lader til at jeg ingen vej kommer. Nogen der kan hjælpe? ;)
På forhånd tak!
Svar #2
25. september 2005 af fixer (Slettet)
Da der jo i enhver trekant er tre vinkler kan jeg kun gætte på at den af de to øvrige du mener, er skråplanets vinkel med vandret. Den kalder jeg v.
Tegn et kraftdiagram. Altså, indtegn tyngdekraften og de to retninger hvorpå den ønskes projiceret ("kræfternes prallellogram").
Jeg skal afholde mig fra at beskrive figuren men blot bede dig overbevise dig om følgende to forhold:
a) Vinklen mellem tyngdevektoren og den ønskede projektion vinkelret på skråplanet er v.
b) Vinklen mellem tyngdevektoren og den ønskede projektion parallelt med skråplanet er 90-v.
Udnyt nu denne viden til at bestemme:
F_p = F_res*cos(90-v) = F_res*sin(v)
F_v = F_res*cos(v)
hvor F_p er komposanten parallelt med skråplanet og F_v komposanten vinkelret herpå.
Som kontrol indses at
F_res^2 = F_p^2 + F_v^2
Tegn et kraftdiagram. Altså, indtegn tyngdekraften og de to retninger hvorpå den ønskes projiceret ("kræfternes prallellogram").
Jeg skal afholde mig fra at beskrive figuren men blot bede dig overbevise dig om følgende to forhold:
a) Vinklen mellem tyngdevektoren og den ønskede projektion vinkelret på skråplanet er v.
b) Vinklen mellem tyngdevektoren og den ønskede projektion parallelt med skråplanet er 90-v.
Udnyt nu denne viden til at bestemme:
F_p = F_res*cos(90-v) = F_res*sin(v)
F_v = F_res*cos(v)
hvor F_p er komposanten parallelt med skråplanet og F_v komposanten vinkelret herpå.
Som kontrol indses at
F_res^2 = F_p^2 + F_v^2
Svar #3
25. september 2005 af Jankovich (Slettet)
F_p = 80N*Cos(90-28)
F_p = 80N*0,4694
hvad gør jeg så ved N ?
F_p = 80N*0,4694
hvad gør jeg så ved N ?
Skriv et svar til: Komposanter
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
