Matematik

binomialfordeling

17. december 2012 af MetteNielsen1993 (Slettet) - Niveau: A-niveau

jeg har brug for hjælp til denne opgave:

bestem sandsynligheden for at der i en tilfældig gruppe på 10000 personer er 0,1,2,...,n der har sygdommen. 

jeg ved at 

n/antalsparameteret = 10000

X = 0,1,2,n

men hvad er p og r her?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. december 2012 af lfdahl (Slettet)

Der mangler nogle oplysninger. Hvis der ikke er andet, ville jeg vælge at sige: p = 0.5.

Løber n virkelig fra 0 - 10.000 ? Det ville være mere nærliggende at tage en stikprøve blandt de 10.000 personer med en på forhånd given p-værdi.

- ellers bør b(n,p) approksimeres med en normalfordeling, når n = 0,1,2 ...., 10000


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. december 2012 af peter lind

Jeg ved ikke hvad du mener med r. p må være givet i opgaven på en eller anden måde som for eks. hyppighed


Svar #3
17. december 2012 af MetteNielsen1993 (Slettet)

der står præcis:

du skal matematisk bestemme sandsynligheden for at der i en tilfældig gruppe på 10.000 personer er ingen, én, to eller flere end to persiner der har X-linked SCID. 

Mere har jeg ikke fået oplyst :/


Svar #4
17. december 2012 af MetteNielsen1993 (Slettet)

jeg har r fra formlen

K(n,r)*pr*(1-p)(n-r)


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. december 2012 af peter lind

n er så 10.000 r er så henholdsvis 0 og 1. Den sidste kan så beregnes af at det er 1 minus sandsynligheden for at der enten er 1 rask eller 2 raske


Svar #6
17. december 2012 af MetteNielsen1993 (Slettet)

jeg forstår det ikke helt.. 

altså

n=10.000 = antal forsøg. 

p=0,5, fordi der er to muligheder: enten er man rask eller ej.

men hvordan kan r være 0 og 1?


Brugbart svar (1)

Svar #7
17. december 2012 af peter lind

p kan være alt muligt mellem 0 og 1 og er ikke nødvendigvis ½. Hvis man regner med at en tiendedel er smittet er p = 0,1. Hvis p = ½ vil de 2 første sandsynligheder være nesten 0. Så spørges der jo om sandsynlighede for at ingen (eller 1) er syg, hvis der forventes 5000

 

I formlen angiver r  at det er sandsynligheden for at få udfaldet r og her spørges der om sandsynligheden for at få 0 henholdsvis 1.

Hvis du ikke kender p er der også mulighed for at du  at du angiver resultatet som funktion af p

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. december 2012 af Singlefyren (Slettet)

Du må vel kunne google hyppigheden for det såkaldte x-linked scid?


Svar #9
18. december 2012 af MetteNielsen1993 (Slettet)

nu har jeg kigget på det og hyppigheden er 1 ud af 100.000 i Danmark. 


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. december 2012 af peter lind

så er p =1/100.000


Svar #11
18. december 2012 af MetteNielsen1993 (Slettet)

nu tror jeg at jeg forstår det! altså har vi n=10.000 fordi vi har 10.000 forsøgspersoner. p=1/100.000 

hvis jeg skal taste det ind på lommeregneren er dette så rigtigt?

binomPdf(10.000,1/100.000,0/1/2/flere) 

eller er det

binomCdf(10.000,1/100.000,0/1/2/flere)

 

og skal jeg tage dem en ad gangen eller er der en måde jeg kan få dem alle med på én gang?


Brugbart svar (1)

Svar #12
18. december 2012 af Singlefyren (Slettet)

Du skal bruge pdf som betyder P(x=r)

Du skal tage dem een ad gangen, vælg f.eks. op til r=5.

 


Svar #13
18. december 2012 af MetteNielsen1993 (Slettet)

okay. Tusind tak for hjælpen alle sammen!!! :-D


Brugbart svar (0)

Svar #14
19. december 2012 af Singlefyren (Slettet)

Husk lige den sidste af de 4 opgaver i svar #3, husk at den samlede sandsynlighed = 1.

dvs. P(x≥3) = P(x≤2)


Skriv et svar til: binomialfordeling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.