Kemi

Haster redoxreaktion

18. december 2012 af sira (Slettet)

Hej folkens det haster håber der er en der kan hjælpe 

 

Permanaganationer i sur væske oxidere bromioner til frit brom

 

Skal afstemme redoxreaktionen 

 

MnO4 + Br-→ Br2 + Mn2+

 

Tak på forhånd  


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. december 2012 af KimT.T. (Slettet)

Anvend de 5 hovedtrin til afstemning af redoxreaktioner:
1) Giv oxidationstrin til de atomer, hvis oxidationstrin ændres.
2) Afstem med koefficienter således, at den samlede stigning i oxidationstrin numerisk er lig med det samlede fald i oxidationstrin.
3) Afstem ladninger ved at tilføje enten H+ eller OH- (afhængigt af miljøet).
4) Afstem antal hydrogenatomer ved at tilføje H2O
5) Eftertjek ved at optælle antal oxygenatomer på begge sider af reaktionspilen.
---
1) Giv oxidationstrin til atomer, der skifter ox.trin. Udnyt at 
    - Frie atomer (ex Au (s))  og rene grundstoffer (ex H2) har ox.trin lig med 0. 
    - Simple ioner har ox.trin lig med deres ladning.
    - Sammensatte ioner har et samlet ox.trin lig med deres ladning. H har oftest ox.trin = +I og O har oftest ox.trin = -II
Dvs.
Mn i MnO4- har ox.trin = +VII               Mn i Mn2+ har ox.trin = +II
Br i Br- har ox.trin = -I                           Br i Br2 har ox.trin = 0

2) Afstem oxidationstrinsændringer med koefficienter. 
Mn falder med 5. 
Br stiger med 1. Der er i forvejen 2 Br på højresiden, dvs. at Br i alt stiger med 2 (husk at gang Br i reaktantsiden med 2). 
Dvs.
Mn ganges med 2
Br ganges med 5
2 MnO4- + 10 Br- → 2 Mn2+ + 5 Br2

3) Afstem ladning med H+, idet reaktionen foregår i sur væske. Husk at medtage koefficienterne ved optælling af ladninger.
Venstresiden = -12
Højresiden = +4
Dvs.
Der tilføjes 16 H+ på venstresiden.
16 H+ + 2 MnO4- + 10 Br- → 2 Mn2+ + 5 Br2

4) Afstem antal hydrogenatomer med H2O.
Venstresiden = 16 H
Højresiden = 0 H
Dvs.
Der tilføjes 8 H2O på højresiden.
16 H+ + 2 MnO4- + 10 Br- → 2 Mn2+ + 5 Br2 + 8 H2O

5) Tjek med oxygenatomer.
Venstresiden = 8 O
Højresiden = 8 O
Dvs. 
16 H+ + 2 MnO4- + 10 Br- → 2 Mn2+ + 5 Br2 + 8 H2O
er korrekt afstemt.

 


Skriv et svar til: Haster redoxreaktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.