Matematik

potensfunktion

18. december 2012 af Kaan* (Slettet) - Niveau: B-niveau

differentialregning og potensfunktioner..

Redegøre for differentialkvotient, herunder bevis for differentialkvotient ud fra sekant og tangent.

 

Da overskriften hedder potensfunktion er det lidt forvirrende så hvad skal man gøre her, ..? beviser..


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. december 2012 af LubDub (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Anvend tretrinsreglen på en potensfunktion f(x) = b · xa .


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. december 2012 af LubDub (Slettet)

Du kan også se på det som en sammensat funktion

Sætning (xa)' = a • xa-1

Bevis xa = (eln(x))a = ea • ln(x)  sammensat funktion

(xa)' = (ealn(x))' = ea ln(x) • a • (1/x) = xa • a • x-1 = a • xa-1


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. december 2012 af hbhans (Slettet)

Man kan også vise det vha. induktion.

Vi antager at (xa-1)' = (a-1)*xa-2

Så er:

(xa)' = (x*xa-1)' = x*(a-1)xa-2 + 1*xa-1 = (a-1)xa-1 + xa-1 = a*xa-1

altså: hvis reglen gælder for a-1 så gælderden også for a.

Den gælder for a = 2: (x2)' = (x*x)' = 1*x + x*1 = 2x1 QED


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Beviset er korrekt, men man kan indvende, at induktionsbeviset kun gælder, når a er et helt naturligt tal. Det kan så udvides til de negative hele tal ved at benytte reglen for differentiation af en kvotient:

n < 0:   (xn)' = (1/(x-n))' = -1/(x-n)2 · (x-n)' = -1·x2n · (-n)·x-n-1 = n·x2n-n-1 = n·xn-1


Skriv et svar til: potensfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.