Kemi

ionforbindelsers opløselighed

22. december 2012 af cecilied34 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej SP

Jeg er i gang med rapporten: Hvilen type stof - ionforbindelse eller ej? Er der nogen der kan forklare mig, hvordan ionforbindelser opløses? Hvorfor opløses de i vand, men ikke heptan? Hvad afhænger det af? Og hvad sker der når de opløses?


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. december 2012 af mathon

 

                           Ionforbindelser opløses i polære opløsningsmidler.


Brugbart svar (1)

Svar #2
22. december 2012 af fafdsafasd (Slettet)

#1

Er det fordi, at ionforbindelserne skal have en ladning at reagere med? Jeg tænker, at eksempelvis natriumchlorid kan reagere med ladningsforskydelsen i vand, hvor de ladede ioner, i kontant med fx heptan, ikke har nogen ladning at knytte sig til?

         NaCl (s) → Na+ (aq) + Cl- (aq) 

 

Eller kan du forklare, hvorfor det forholder sig sådan, at de kun opløses i polære opløsingsmidler?

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. december 2012 af exutu (Slettet)

Kan du din thermodynamic?

Så er den her side god: http://chemwiki.ucdavis.edu/Physical_Chemistry/Physical_Properties_of_Matter/Intermolecular_Forces/Hydrophobic_interactions

Kort sagt kan man sige at polære stoffer kan lave ladningsafhængige interactioner og dette sænker energien. Derfor vil polære stoffer "klumpe" sig sammen. Lad os sige du har et glas vand og drypper et antal fedt dråber ned i det. Hver dråbe vil have hver dets solvations shield, bestående af vandmolekyler som laver hydrogenbindinger til hinanden. Dette giver normalt en sænkning af enthalpien (Hvilket betyder at energien sænkes) men den sænkes ikke ligeså meget som entropien sænkes* (hvilket betyder energien hæves) Til sammen giver det en højere energi da enthalpi-entropi*temperatur = energi.

Hvis (=når) to fedtdråber møder hinanden vil de "smelte" sammen. Det leder til det samlede overfladeareal falder og derfor falder mængden af solvation shield også. Altså i forhold til før falder entalpien formenteligt lidt, men tilgengæld sænkes entropien meget. Det leder til at energien falder (og derfor er det den foretrukne konformation).

Præcis det samme sker når du hælder noget polært ned til noget ikke polært.

*Entropien sænkes på grund af lavere dynamitet i hydrogenbindinger. Normalt vil hydrogenbindinger hele tiden skifte fra et vand molekyle til et andet, og energien vil være næsten præcis den samme (=høj uorden). Denne mulighed fjernes når du laver et solvation shield. Derfor falder entropien hvilket får energien til at stige.


Brugbart svar (1)

Svar #4
26. december 2012 af mathon

 

            da
                       ΔG = ΔH - T•ΔS


Skriv et svar til: ionforbindelsers opløselighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.