Matematik

egenvektorer

29. december 2012 af Mathematica (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Find egenvektorer for matricen på billedet. Egenværdier er ±√2. Så løser man systemet (for hver egenværdi, her for den positive):
 

(1-√2)x1 + x2 = 0
x1 -(1-√2)x2 = 0

Men det skulle jo nu gerne være sådan, at man fik uendeligt mange løsninger, dvs. at der ikke findes en eksakt løsning til ovenstående løsning. Men jeg simpelthen ikke få der til at stå lutter 0'er i nederste række af ligningssystemets matrix. Hvor har jeg lavet en fejl? 

Vedhæftet fil: matrix.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. december 2012 af wut123 (Slettet)

Egenvektorerne hørende til egenværdien √2 bestemmes ved at løse ligningssystemet

                 (1-√2)x1 + x2 = 0

                 x+ (-1-√2)x= 0


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. december 2012 af peter lind

For hver af ligningerne. sæt den ene af variablene til en parameter t og find fra ligningenden anden variabel udtrykt ved t. Det giver at alle løsninger kan skrives som t*a hvor a er en egenvektor


Svar #3
29. december 2012 af Mathematica (Slettet)

problemet er, at jeg får én bestemt - ikke uendeligt mange - som om matricen A - λE er bijektiv.

Mit ligningssystem er:

(1-√2)x1 + x2 = 0

 x1 - (1+√2)x2 = 0

Jeg kan ikke reducere ovenstående matrix til en matrix, der kun har elementer i den øverste række. Kan I? For hvis jeg ikke kan det, vil der jo kun være én bestemt løsning.


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. december 2012 af peter lind

Det er ikke en matrix; men 2 uafhængige ligninger svarende til hver sin egenværdi. Du finder først løsningerne til den første ligning efter den metode som er angivet i #2. Derefter finder du løsningerne til den anden ligning på samme måde


Svar #5
29. december 2012 af Mathematica (Slettet)

altså ethvert ligningssystem har vel en karakteristisk matrix, som du kan bruge  gauss elimination på. Det var det jeg mente. Og jeg synes stadig, at jeg får én bestemt løsning - ikke et sæt af løsninger. Men prøver lige igen og se om jeg har lavet en fejl.


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. december 2012 af peter lind

Du har misforstået det. Det er ikke et ligningssystem. Det er ligninger der er proportionale. Ganger du den nederste med 1-√2 får du den øverste


Svar #7
29. december 2012 af Mathematica (Slettet)

fandt fejlen


Skriv et svar til: egenvektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.