Kemi

EKSAMEN - hjælp!

30. december 2012 af Crolly (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej :)

Jeg skal til eksamen på onsdag og har lidt svært ved teoretisk udbytte samt ækvivalente mængder og skal forklarer følgende opgave til eksamen.

Vis med et afstemt reaktionsskema, hvad man forstår ved ækvivalente mængder og giv et eks. på beregning af teoretisk udbytte. Tag evt. udgangspunkt i nedenstående reaktionsskema (ikke afstemt). Man forbrænder 50 g. CH4 (methan)
CH4 + O2 --> CO2 + H2O

Jeg har afstemt ovenstående reaktionsskema til:

CH4 + 2 O2 --> CO2 + 2H2O

hvilket jeg mener er korrekt.

Så vidt jeg kan forstå så er den ækvivalente mængde her forholdet 1:2, idet der går 1 mol metan til 2 mol dioxygen? eller er jeg helt forkert på den?

og hvordan finder jeg så ud af hvordan man udregner det teoretiske udbytte... kan læse mig frem til at det er noget med formlen

m = n x M,

skal jeg så først udregne stofmængderne og den molare masse? og m har vi før sagt er massen i gram- synes ikke rigtig det giver mening.

HJÆLP!!!


Svar #1
30. december 2012 af Crolly (Slettet)

Nogen som kan hjælpe mig???

 


Brugbart svar (2)

Svar #2
30. december 2012 af Bankier (Slettet)

Reaktionsskemaet er korrekt.

CH4 + 2 O2 --> CO2 + 2H2O

Dit teoretiske udbytte beregnes ved at huske på:

masserns bevarelse, ladingernes bevarelse og grundstoffernes bevarelse - Intet kan forvsinde, men omdannes. 

Du ved hvad massen, som forbrændes er og du ved det er metan, dvs find molarmassen for metan og du kan regne antal mol forbrændt.

                    CH4 +       2 O2    -->     CO2   +    2H2O

n (mol)       3,12             6,24              3,12          6,24

M  (g/mol)  16,04          

m  (g)         50,00

 

jeg har fundet antal mol ved hjælp af reaktionsskemaet, som viser de indbyrdes forhold. Find molarmassrne (M) for de andre stoffer og regn masser (m).  


Svar #3
30. december 2012 af Crolly (Slettet)

Tusind tak Bankier :) Du har reddet min dag!!!

Mange hilsner

Kristine


Svar #4
30. december 2012 af Crolly (Slettet)

blot lige så jeg er sikker - den ækvivalente mængde har forholdet 1:2 ikke?


Svar #5
30. december 2012 af Crolly (Slettet)

Det teoretiske udbytte beregnes ved at huske:
Massernes bevarelse, ladningernes bevarelse og grundstoffernes bevarelse - Intet kan forsvinde, men omdannes.
Du ved hvad massen, som forbrændes er og du ved det er metan, dvs. find molarmassen for metan og du kan regne antal mol forbrændt.
CH4 + 2 O2 --> CO2 + 2H2O
n (mol)  3,12  6,24  3,12  6,24
M (g/mol)  16,04  48,04 44,01 36,032
m (g)   50,00 299,77 137,31 224,83
Antal mol er fundet vha. reaktionsskemaet, som viser de indbyrdes forhold.
Herefter findes molarmasserne og massen kan derved beregnes
Molarmasserne findes ud fra det periodiske system og massen beregnes ud fra formlen:  m = n x M
m = 6,24 mol x 48,04 g/mol = 299,77 g (2O2)

 

passer dette så?

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
30. december 2012 af Bankier (Slettet)

Der er noget galt med dine M (g/mol)

for H2O er den  ca 18 g/mol

for Co2 ca 44 g/mol   (også i dit skema)

for O2  ca 32 g/mol

Find de helt korrekte tabelværdier.

Du skal ikke gange forholdene ind i molarmasserne.

               CH4 +          2 O2 --> CO2 + 2H2O
n (mol)     3,12              6,24      3,12       6,24
M (g/mol)  16,04            32          44          18
m (g)          50,00

 

De ækvivalente mængder 1:2 er korrekt


Svar #7
30. december 2012 af Crolly (Slettet)

Jamen er det ikke den formel jeg skal benytte?

nu er jeg helt forvirret? og den molare masse af 2 O2, er vel

2x2 = 4 som så ganges med atommassen for O2?


Brugbart svar (1)

Svar #8
30. december 2012 af Bankier (Slettet)

               CH4 +          2 O2 --> CO2 + 2H2O
n (mol)     3,12              6,24      3,12       6,24
M (g/mol)  16,04            32          44          18
m (g)          50,00           199        137        112

 

m = n * M

M = m /n 

n = m/ M

 

1. Du har regnet forholdene ud mellem reaktanterne og produkterne

2. Nu ved du den indbyrdes sammenhæng, hvis man i teorien lavede en reaktion med 1 mol  CH4 (husk mol er et meget stort tal af molekylder Avogardos tal) som reagerede med 2 mol O2,, så ville man få .............

3. Du har fået at vide, at der er reageret 50 g metan. Du regner hvor mange mol det svarer til. Forholdet er stadig det samme mellem reaktanter og produkter.

4. Find molarmasserne for stofferne i en tabel -  uden at bruge koeffcienterne foran stofferne til noget, dem har du taget højde for i antal mol!

5. Udregn nu masserne, dvs det teoretiske udbytte af produkterne.

 

 

 


Svar #9
30. december 2012 af Crolly (Slettet)

Okay - tak, tror jeg har forstået det nu :)


Skriv et svar til: EKSAMEN - hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.