Matematik

Bestem monotoniforholdene for funktion

30. december 2012 af lastyeargirl (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg håber, at I kan hjælpe mig med denne opgave:

En funktion f er bestemt ved f(x)=1/3x^3-2x^2-5x
Bestem monotoniforholdene for funktionen f.

Indtil videre har jeg differentieret funktionen således:

f'(x)=1/3*3x^2-4x-5

Er den rigtigt differentieret? Jeg kan ikke rigtig komme videre derfra. Hvad er det jeg skal gøre? Jeg skal gerne kunne lave den uden hjælpemidler, men jeg er meget i tvivl, så please hjælp mig :) Da den skal kunne laves uden hjælpemidler, burde man jo kunne gøre det på en eller anden simpel måde, men jeg sidder fast.


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. december 2012 af hesch (Slettet)

Førstge koefficient er forkert ( 1/3 ).


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. december 2012 af exatb

Den er korrekt hvis ligningen er

(1/3) * x3 - 2x2  - 5x

Find rødderne i andengradsligningen. Der hvor grafen ligger over x aksen er den voksende, og under er den aftagende. Ved nulpunkterne er der vandret tangent.


Svar #3
30. december 2012 af lastyeargirl (Slettet)

Hvad skal jeg så gøre med koefficienten (1/3)? Jeg ved ikke hvordan den skal differentieres.


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. december 2012 af hesch (Slettet)

#2:  Jeg tror lige der kom en redigering ind her i form af:  "1/3x2"  ⇒  "1/3*3x2"


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. december 2012 af hesch (Slettet)

#3:  f'(x) = x2 - 4x -5


Svar #6
30. december 2012 af lastyeargirl (Slettet)

I #5 har du helt udelukket 1/3. Hvorfor det? Jeg tror ikke rigtigt, at jeg forstår det.


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. december 2012 af exatb

1/3 skal ikke differentieres, blot ganges med 3(eksponenten). 3*1/3 er een. Du har gjort det rigtigt fra start af.


Svar #8
30. december 2012 af lastyeargirl (Slettet)

men burde der så ikke stå 1/3*3x^2 = 6x^2? Hvis jeg ganger 1/3 på altså.


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Benyt, at (1/3)·3 = 1 , hvorfor den afledede er som angivet i #5 . Find nu nulpunkterne for f '(x) ved at løse ligningen

x2 -4x -5 = 0


Svar #10
30. december 2012 af lastyeargirl (Slettet)

Kan det passe at toppunkterne er 5 og -1? Og hvad skal jeg så gøre derefter?


Brugbart svar (0)

Svar #11
30. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det er rødderne i ligningen f '(x) = 0 . Lav nu en fortegnsvariation for f '(x) og oversæt denne til monotoniforholdene for den oprindelige funktion f(x). Benyt, for eksempel, at grafen for f '(x) er en parabel, der vender grenene opad.


Svar #12
30. december 2012 af lastyeargirl (Slettet)

Hvad er en fortegnsvariation?

Og var det rigtigt regnet ud at rødderne er x=5 og x=-1?


Brugbart svar (0)

Svar #13
30. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Ja, jeg bekræftede jo, at det er rødderne i ligningen f '(x) = 0.

En fortegnsvariation kan belyses med en akse, hvorpå man angiver nulpunkterne for f '(x) samt dens fortegn i intervallerne mellem og uden for nulpunkterne.

f '(x)    (fortegn)    0   (fortegn)     0      (fortegn)
-----------------------|------------------|----------------->
x                         -1                      5      


Svar #14
30. december 2012 af lastyeargirl (Slettet)

Jeg kan ikke huske, hvordan man laver en fortegnsvariation?


Brugbart svar (0)

Svar #15
30. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Du spørger, om du ikke kan huske, hvordan man laver en fortegnsvariation?

Du kan sikkert læse om det i din bog, og ellers er det forklaret ovenfor i #13. Bestem fortegnet for f '(x) i intervallerne mellem og uden for nulpunkterne ved at beregne f '(x) for en passende x-værdi i disse intervaller, eller ved at benytte vinket i #11 om, at grafen for f '(x) er en parabel, der vender grenene opad.


Skriv et svar til: Bestem monotoniforholdene for funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.