Matematik

den årlige procentvise stigning

05. januar 2013 af emri (Slettet) - Niveau: C-niveau

Håber I kan hjælpe med et spørgsmål.

I 2005 var bevillingerne til forskning og uddannelse i et bestemt land 20 milliarder kroner.
Det bliver besluttet, at disse bevillinger skal stige med en fast årlig procent, så de i 2023 når op på 70 milliarder kroner.
Bestem den årlige procentvise stigning i bevillingerne.

er regnstykket sådan her: 
70-20 = 50
50/20 = 2,5 * 100

= 250?
Eller er jeg helt væk?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. januar 2013 af PSXL

Dude, brug kapitalfremskrivning kn=k0*(1+r)n


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. januar 2013 af YesMe (Slettet)

Hvis f(x) = bax, så er den årlig procentvise stigning

        

hvor x1 = 0   (dvs. år 2005),   og x2 = 18

eller blot    f(x) = bax = b·(1 + r)x     .. her skal du finde r.


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Den første del er ikke korrekt. Man skal opstille en eksponentiel model med en årlig procentvis stigning r:

f(x) = b · (1+r)x

hvor f(0) = 20 og f(18) = 70 , dvs b = 20 og dermed

70 = 20 · (1+r)18, så

1 + r = (70/20)1/18  , eller

r = (7/2)1/18 - 1 = 3,51/18 - 1


Svar #4
05. januar 2013 af emri (Slettet)

70=20*1,072^18

vil det så sige at den årlige procentvise stigning er 1,072?
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej. Man beregner

1+r = 1,0721 ,

så den årlige procentvise stigning er

r = 1,0721 - 1 = 0,0721 = 7,21%


Skriv et svar til: den årlige procentvise stigning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.