Matematik

Differentialligning

05. januar 2013 af Alfredjns (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er der nogle der kan hjælpe mig med disse opgaver?

Hos en population på 5000 ræve gælder der at væksthastigheden er proportional med størrelsen på populationen, og vi ved at rævens populationen halveres i løbet af 3 år.

a) Beskriv udviklingen hvor du opstiller en differentialligning
b) Bestem en forskrift for populationens størrelse som funktion af tiden, målt i år.
c) Hvor lang tid går der før populationen uddør, hvis udviklingen forsætter?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. januar 2013 af peter lind

Brug at væksthastighjeden er dN/dt hvor N er populationsstørrelsen


Svar #2
05. januar 2013 af Alfredjns (Slettet)

Vil det sige at a) er:

dN/dt = 5000 * N

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. januar 2013 af hbhans (Slettet)

a) Lad antallet af ræve til tiden t være x(t); så er dx/dt = k*x(t)

b) Integreres denne ligning får man:   ln(x) = k*t  + C1, dvs x(t) = C2*ekt.

     Til t = 0 er der 5000 ræve, så forskriften kan skrives x(t) = 5000*ekt

     For at bestemme k har man at  ln(x/2) = k(t+3). Heraf fås k = -ln(2)/3

     Så den fulde forskrift bliver x(t) = 5000*e-ln(2)/3't

c) Bestem t når x(t) < 2.

      


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Når væksthastigheden er proportional med størrelsen af populationen, ved man, at der er tale om en eksponentiel udvikling. Startværdien er 5000, og halveringstiden er 3år, så den eksponentielle model kan umiddelbart nedskrives som

N(t) = 5000 · (1/2)t/3 ,

hvor t måles i antal år efter det tidspunkt, hvor populationen var 5000.


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. januar 2013 af mathon

a) Beskriv udviklingen hvor du opstiller en differentialligning

                    dy/dt = k • y

                    (1/y)dy = kdt             

                    ∫(1/y)dy = ∫kdt            

                    ln(y) = kt + ln(y0)

b)

                    y = y0•ekt = y0•at = y0•(1/2)t/T½ = 5000 • ((1/2)1/3)t = 5000•0,793701t

                    y = 5000•0,793701t

c)

              når der kun er to individer tilbage må bestanden betragtes som uddød

                    2 = 5000•0,793701t

                    0,0004 = 0,793701t

                    ln(0,0004) = ln(0,793701) • tuddød

                    tuddød = ln(0,0004) / ln(0,793701) ≈ 34 år

                   

 

 

 

                   


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.