Kemi
Redoxreaktion
Har svært ved denne ( starter i neutral opløsning)
MnO4- + H2O2 --> MnO2 + O2
Nogen der vil hjælpe? :) tak
Svar #1
06. januar 2013 af mathon
oxygen i H2O2 oxideres
mangan reduceres
+7 -1 +4 0
MnO4- + H2O2 ---> MnO2 + O2
Svar #2
06. januar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL
så langt er jeg nået.
- jeg har set dit facit fra 6 år siden, hvor du sætter koefficienten 2 foran både MnO-4 og MnO2. Hvordan ved man ligeee, at man skal gøre det?
for op ned
Mn 3
O 1
Svar #3
06. januar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL
Jeg tænkte noget i stil med
MnO-4 + 3H2O2 -> MnO2 + 3O2
og så bare afstemme med H+ eller OH- på højresiden (Hvordan finder jeg ud af hvilken, jeg skal bruge)? .. og så kan man tilføje H2O på den side, hvor der mangler H-atomer.
Men så kommer der stadig ikke nogen koefficient foran de to ? ?
Svar #4
06. januar 2013 af mathon
Mn : O = 1 : 3 = 2 : 6 hvor sidste forhold er at foretrække, da antallet af O-atomer ønskes
LIGE, så 2n O kan skrives som n O2
Svar #5
06. januar 2013 af mathon
2 MnO4- + 3 H2O2 ---> 2 MnO2 + 3 O2
afstemning af ladning
2 MnO4- + 3 H2O2 ---> 2 MnO2 + 3 O2 + 2 OH-
afstemning af hydrogen
2 MnO4- + 3 H2O2 ---> 2 MnO2 + 3 O2 + 2 OH- + 2 H2O
oxygen stemmer
hvoraf
2 MnO4- (aq) + 3 H2O2 (aq) ---> 2 MnO2 (s) + 3 O2 (g) + 2 OH- (aq) + 2 H2O (l)
Svar #6
06. januar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL
så hver gang, der er et ulige tal som f.eks. 1, 3, 5 osv.. så prøver du at gange med 2, så der kommer et lige antal atomer?
Svar #7
06. januar 2013 af mathon
nej
kun hvor et oxideret eller reduceret atom optræder diatomart både som reaktant og produkt
Svar #8
06. januar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL
ok superb!
- Kan du kort redegøre for, hvad forskellen på afstemning af redoxreaktioner i surt, basisk og neutralt miljø er?
- Så jeg kan bruge det som en lille "guide".. Det med H+ og OH- tak :) (og vand)
- og hvilken side af reaktionspilen de skal sættes
Svar #9
06. januar 2013 af mathon
En redoxreaktion ladningsafstemmes med
H+ på venstre side i surt miljø
OH- på venstre side i basisk miljø
H+ eller OH- på højre side i et begyndende neutralt miljø
Hydrogen afstemmes med H2O på en af siderne
Svar #10
06. januar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL
Tak Mathon! Kan du formulere en sætning med mit spørgsmål i #6 og dit svar i #7.. Altså så det bliver til en selvstændig sætning, der giver mening?
Svar #11
06. januar 2013 af mathon
I en redoxreaktion
afstemmes ud fra med fortegn regnede oxidationstrin antalsmæssigt, så
reduktionsmidlets opgange i oxidationstrin = oxidationsmidlets nedgange i oxidationstrin
ladningsafstemmelse forgår med
H+ på venstre side i surt miljø
OH- på venstre side i basisk miljø
H+ eller OH- på højre side i et begyndende neutralt miljø
Hydrogen afstemmes med H2O på en af siderne
Svar #13
06. januar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL
Er nået til denne, som jeg ikke kan få til at passe, og det lader til at man skal afstemme med OH- på højresiden(?!?!), selvom det er et basisk miljø:
CrO42-(aq) + Fe(s) -> Cr2O3 (s) + Fe2O3 (s)
Svar #14
06. januar 2013 af mathon
+6 0 +3 +3
CrO42-(aq) + Fe (s) ---> Cr2O3 (s) + Fe2O3 (s)
2 CrO42-(aq) + 2 Fe (s) + 2 H2O (l) ---> Cr2O3 (s) + Fe2O3 (s) + 4 OH- (aq)
Svar #15
06. januar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL
yep der er jeg nået til..
jeg kan se, at der er Cr2 på højresiden, så jeg har sat 2 foran CrO42. og det samme gælder med Fe på venstresiden...
Så jeg får
2CrO2-4 + 2Fe --> Cr2O3 + Fe2O3
jeg kan se at ladningsforskellen er på 4, så jeg ville sætte 4 OH- på venstresiden, men det skal man umildbart ikke gøre ...
for du skriver tidligere d. 23 2008 følgende:
"2CrO4^(2-) + 2Fe + 2H2O --> Cr2O3 + Fe2O3 + 4OH^(-)"
Svar #17
06. januar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL
"I en redoxreaktion
ladningsafstemmelse forgår med
OH- på venstre side i basisk miljø"
- Det passer vel ikke helt? Jeg er lidt forvirret nu........
Svar #19
06. januar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL
der står på mit papir, at det er i basisk opløsning... er det forkert?
Skriv et svar til: Redoxreaktion
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
