Fysik

Halveringstid

06. januar 2013 af xoxo123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej!

Jeg sidder med en opgave som skal afleveres, og jeg mangler den sidste opgave af alle, men den driller lidt. Kan I hjælpe mig?

Opgaven er formuleret på følgende måde


Tabellen viser resultater fra et forsøg med gammastr °alings absorption i bly. Baggrundsstr °alingen blev m °alt til 38 tællinger pr. minut.


Tykkelse x i mm       2.2     6.4      9.1     16.0     21.9      28.0 
Tælletal N pr. min.     2543     1563      863     554     295    172

A) Korriger de målte tælletal for baggrundsstrålingen.
B) Plot måledata (korrigeret for baggrundsstråling) i et koordinatsystem og bestem en forskrift
for N som funktion af x.
C) Bestem halveringstykkelsen.
D) Hvor tykt et lag bly skal der til for at nedbringe tælletallet med 95%?


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. januar 2013 af mathon

Tykkelse x i mm          2.2     6.4      9.1     16.0     21.9      28.0 
Tælletal N pr. min.   2505   1525     825     516     257       134


Svar #2
06. januar 2013 af xoxo123 (Slettet)

Tak! 


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. januar 2013 af mathon

 

b)                     N(x) = 2890•0,8952x               når x måles i mm


c)

                     X½ = ln(1/2) / ln(0,8952)

d)

                     N(x) = 0,05·2890 = 2890•0,8952

                                 0,05 = 0,8952x

                                            ln(0,05) = ln(0,8952)•x

                                 x = ln(0,05) / ln(0,8952) = 27 mm


Skriv et svar til: Halveringstid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.