Kemi

pH værdi HJÆLP

06. januar 2013 af hejmeddig121 (Slettet) - Niveau: B-niveau

hvorfor er et egentlig at der er grænser for hvor lave/høje pH-værdier kan være? 

 

Hvorfor kan man eks. ikke lave en opløsning med pH på -2 eller 16?


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. januar 2013 af mathon

 

     hvis du forestiller dig en stærk monoprot syre HX i overskud i vandig opløsning,
     har du en situation, hvor samtlige vandmolekyler tvinges til at reagere som base

                
                       HX   +   H2O   --->   X-   +   H3O+

     hvor
                      [H3O+] = [H2O] = (m/M) / V = (1000 g)/(18,015 g/mol)) / (1 L) = 55,5 M

                     pH = -log([H3O+]) = -log(55,5) = -1,74

      den lavest mulige pH-værdi i vandig opløsning er således pH = -1,74

 

 

     hvis du forestiller dig en stærk monoprot base X- i overskud i vandig opløsning,
     har du en situation, hvor samtlige vandmolekyler tvinges til at reagere som syre

                
                       X-   +   H2O   --->   HX   +   OH-

     hvor
                      [OH-] = [H2O] = 55,5 M

                     pOH = -log([OH-]) = -log(55,5) = -1,74

                     pH = 14 - pOH = 14 - (-1,74) = 15,74

      den størst mulige pH-værdi i vandig opløsning er således pH = 15,74

 

 


Skriv et svar til: pH værdi HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.