Matematik
En blind mus i labyrint!

Svar #1
06. januar 2013 af DelFerro (Slettet)
Til den første opgave, altså a, ser jeg på figuren med de angivne informationer; blind mus vil ikke være i den samme rum indtil den har fundet osten. Derfor vil sandsynligheden være 50% for at vælge mellem to steder fra et rum, og mellem tre steder vil derimod være omkring 33% (se rum 3). Efter at have fundet osten, vil musen ikke tage fra det rum til et andet rum, dvs 0%, som ifølge denne opgave vil musen forblive 100%. Jeg har så opstillet en matrix P ved

Er matricen rigtigt opstillet? Er min påstand også korrekt?
Svar #3
07. januar 2013 af DelFerro (Slettet)
#2
Vil det sige, at det er korrekt svaret til spørgsmålet? Er min påstand også rigtigt, hvor man skulle redegøre for andre Pi5 'er? Nu hvor jeg skal lave opgave b, tænker jeg på
Pej for j = 1.. 5, hvilket er jo det samme som PE, hvis man skulle gøre det hele på een gang, så er den første søjle jo j = 1, og den sidste søjle j = 5. Hvad menes der så helt præcis om "Tjekke, at matricen P i (a) har den egenskab" ? Jeg synes det vil give helt den samme, idet PE = P, så må Pej = P for j = 1..5.
Svar #4
07. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)
Tallene i søjle j er sandsynlighederne for at musen er i de bestemte rum efter 1 min, når den er i rum j. Summen af elementerne i hver søjle j skal derfor være lig med 1. Den egenskab kan man tjekke, om den er opfyldt.
Svar #6
07. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)
#5
Nej, Pej er en vektor. Det er summen af elementerne i Pej , der er lig med 1. Summen af elementerne i hver søjle i matricen P er lig med 1 .
Svar #7
07. januar 2013 af DelFerro (Slettet)
#6
Ah ok. Jeg er med på det. Her står der omkring største/mindste sandsynlighed og om det svarer til mine forventninger. Her kan du se herunder vha Maple, at jeg ganger P10 med ej, for j = 1, ..., 4

Her kan jeg se, at summen af elementerne i hver søje i denne matrix er forskelligt fra 1, derfor mener jeg selv, at det ikke svarer til mine forventninger (jeg tvivler hvorfor). Her kan jeg også se, at summen af elementerne e2 = e4, så er summen af elementerne e1 < e3, for e1 = 1081/432 ≈ 2.5 og e3 = 4043/864 ≈ 4.68. Hvad mener du om det? Er jeg på det rette spor?
Svar #8
07. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)
#7
Jeg tror ikke du har beregnet P10 korrekt. Man vil vedvarende finde, at summen af elementerne i hver søjle er lig med 1.
Svar #9
07. januar 2013 af DelFerro (Slettet)
#8
Du har fuldstændig ret! Jeg kom til at tilføje 1/2 i den sidste søjle (P35) ved fejl. Har rettet det. Herunder er der to forskellige resultater, hvor den venstre er P10, og den højre er P10ej, j = 1,..,4 er

Ja, det svarer til 'mine' forventninger! Hvad skal jeg sige om den største og den mindste? Skal jeg sige, at den mindste sandsynlighed er 625/3888 ≈ 0.161, og den største er 1319/1944 ≈ 0.678 ?
Svar #10
08. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)
#9
Man skal bestemme sandsynligheden for at musen finder osten på højst 10 min når den starter i rum j. Det må være lig med 1 minus sandsynligheden for at den ikke fandt osten på 10 min, og disse sidste sandsynligheder aflæses af matricen P10 :
j Sands. for at finde ost i højst 10 min
1 671/1296 = 0,5177
2 4651/7776 = 0,5981
3 1319/1944 = 0.6785
4 4651/7776 = 0,5981
5 1
Det er vel, hvad man vil forvente. Rum 2 og 4 ligger lige langt fra rum 5; rum 3 ligger nærmere, og rum 1 ligger længst væk fra rum 5.
Svar #11
08. januar 2013 af DelFerro (Slettet)
#10
Hmm! Din forklaring giver meget mening! Her i opgave c, forstår jeg den måde som her,
lim k→∞Pkej = 1 i de sidste række. Men min Maple driller, og vil ikke vise det helt. Når jeg lader k = 100, får jeg her

I denne opgave står der noget om en hint. Jeg har vha Maple fundet egenværdi (venstre) og egenvektor (højre) af matricen P her:

Man kan ikke finde den inverse Matrix af P, idet det(P) = 0. Hvad gør jeg?
Svar #12
08. januar 2013 af DelFerro (Slettet)
Da jeg ikke kunne finde grænseværdien for det, at k går mod uendelig direkte på Maple, spurgte jeg min lærer om det. Han sagde noget med, at man skulle benytte her,
Dk = SPkS-1 ⇒ Pk = S-1DkS
Her skulle jeg eksempelvis vide, hvad der står på den første søjle i den sidste række, hvorefter jeg så skal bruge grænseværdien for det. Jeg er igen i tvivl om det. Først finder jeg egen- værdier og vektorer (approx):

(Venstre er egenværdier, og højre er egenvektorer). Egenvektorer kalder jeg for S, så har jeg S-1 her

Nu får jeg, at D = SPS-1 =

Skal jeg så finde Pk = S-1DkS = ... ? (Jeg får samme problem...)
Svar #13
08. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)
Hvis P er diagonaliserbar, kan man skrive P som
P = S-1·D·S ,
hvor D er en diagonalmatrix af formen D = diag[d1 d2 d3 d4 d5] , og der vil da gælde
Dk = diag[d1k d2k d3k d4k d5k] ,
og der vil gælde
Pk = S-1·Dk·S
Hvis Dk har en grænseværdi D∞ for k→∞ , kan man så beregne
P∞ = S-1·D∞·S
Svar #14
09. januar 2013 af DelFerro (Slettet)
#13
Når jeg finder D og reducerer (trappeform), fandt jeg så ud af, at D = diag[1 1 1 1 1]
Pk = S-1DkS = ..
Jeg synes det er mærkeligt. Hvis jeg reducerer S og S-1, bliver de begge jo E
Svar #15
09. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)
#14
Det kan ikke være rigtigt, at D = diag[1 1 1 1 1] = E .
Svar #16
09. januar 2013 af DelFerro (Slettet)
Prøv se filen (jeg har defineret M istedet for D).
Jeg ved det ser rodet ud. Resultaterne er ikke helt det samme som i #12.
Svar #17
09. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)
#16
Det karakteristiske polynomium for P er
p(λ) = (λ-1)·λ2·(λ-√(5/6))·(λ+√(5/6)) ,
så egenværdierne er 1 , √(5/6) , -√(5/6), og 0, med rodmultipliciteterne hhv. 1, 1, 1, og 2 .
Matricen P er diagonaliserbar med D = diag[1 √(5/6) -√(5/6) 0 0] .
Jeg benyttede Wolfram til at beregne S og S-1:
hvor man skal læse M = P og J = D .
Da D∞ = diag[1 0 0 0 0] , fås så
P∞ = S·D∞·S-1 = {{0,0,0,0,0} , {0,0,0,0,0} , {0,0,0,0,0} , {0,0,0,0,0} , {1,1,1,1,1}}
Svar #18
09. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)
Jeg ved ikke, hvor vigtigt det er, at musen i opgaven er blind. Der må snarere være tale om en mus med forringet lugtesans. Osten bliver sikkert ret "levende" efter at have ligget i rum 5 i ret lang tid.
Svar #19
09. januar 2013 af DelFerro (Slettet)
#18
Ja! God pointe. Jeg synes det er meget vanskeligt at bruge Maple, så vil jeg lige prøve spørge noget lignende. Altså om der findes en generel formel, der har med det her at gøre:
lim k→∞(1/x)k = 0 for x ≠ 0.
Fordi jeg tænkte på, som du skrev (ændrer på det), at
D∞= diag[1∞ √(5/6)∞ -√(5/6)∞ 0∞ 0∞]
Så, hvordan kan man være sikker på uden hjælp af lommeregner, at
lim k→∞√(5/6)k = 0 ?
Svar #20
09. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)
#19
Man ved, at xk → 0 for k → ∞ , for ethvert x, for hvilket |x| < 1 .
|xk+1| = |xk|·|x| < |xk| , når |x| < 1 .
For x = 0, er der intet at vise. Antal, at 0 < |x| < 1 . Hvis der er givet et ε > 0, kan vi vælge et N > ln(ε) / ln(|x|), og der vil gælde
|x|N+n < ε for alle n > 0 .
