Matematik

Vinkler der dannes med siden BC?

07. januar 2013 af ShilaKaspersen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej allesammen, er gået i gang med den her opgave og har bestemt siderne vha. sinusrelationer og har bestemt længden af medianen fra A, men forstår ikke hvordan jeg skal regne det med fed ud?

I trekant ABC er B = 65°, c = 69 og A = 72°. Bestem længden af medianen fra A.

Find desuden de vinker, som medianen danner med siden BC.

Vh Shila


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man kender to af vinklerne i trekanten og derfor alle tre vinkler. Man kan derfor benytte sinusrelationerne til at beregne de resterende to sider i trekanten. Man kan så beregne længden af medianen ma ved at benytte en cosinusrelation i trekant ADC, hvor D er medianens fodpunkt på siden BC. I trekant ADC kender man så de tre sidelængder og kan så beregne vinkel ADC ved at benytte en cosinusrelation.


Svar #2
07. januar 2013 af ShilaKaspersen (Slettet)

Hvordan ved jeg hvad D er?...


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#1

Det er forklaret i #1: D er fodpunktet for medianen ma på siden BC.


Svar #4
07. januar 2013 af ShilaKaspersen (Slettet)

Er ikke helt klar over hvordan jeg regner den ud?

Fandt den her formel til at regne medianen ud på nettet, og det var den jeg tog udgangspunkt i, men så vidt jeg forstod det er det ikke på denne måde, eller hvorledes?..

(ma )2  = c2  + (a/2)- 2 • c • (a/2) • cos(B)

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Som forklaret i #1 kan man benytte sinusrelationerne til at beregne siderne a og b, så man kender alle tre vinkler og alle tre sider i trekant ABC.

Ser man så på trekant ADC, hvor D er fodpunktet for medianen ma på siden BC, kender man i trekant ADC de to sider DC = a/2 , AC = b og den mellemliggende vinkel C, så man kan bestemme siden ma ved at benytte en cosinusrelation i denne trekant:

ma2 = (a/2)2 + b2 - 2·(a/2)·b·cos(C)

Man kan også benytte det udtryk, du nævner, der fremkommer ved at benytte en cosinusrelation i trekant ABD.


Svar #6
07. januar 2013 af ShilaKaspersen (Slettet)

Har fået regnet siden ma ud til at være 65,34 ud fra mine udregninger, men det jeg ikke forstår er hvilke vinkler er det jeg skal udregne når der står at det skal være dem som medianen danner med siden BC..


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Medianen ma skærer siden BC i fodpunktet D og danner to vinkler med siden BD, nemlig vinkel ADC, og vinkel ADB. De to vinkler er tilsammen 180º.


Svar #8
07. januar 2013 af ShilaKaspersen (Slettet)

Hvordan kan disse vinkler beregnes altså ADC og ADB?


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det er allerede forklaret i #1. I trekant ADC kender man alle tre siders længder, når ma er beregnet, og man da beregne vinklen ADC, der en af vinklerne i denne trekant. Vinklen ADB er supplementvinkel til vinkel ADC.


Svar #10
07. januar 2013 af ShilaKaspersen (Slettet)

Forstår jeg godt med kan ikke se hvilken cosinusrelation man skal bruge for at udregne vinklen ADC altså om det er cos(A), cos(B) eller cos(C) hvis du forstår..


Brugbart svar (0)

Svar #11
07. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Man skal benytte den cosinusrelation, der svarer til vinklen, dvs

|AC|2 = |AD|2 + |DC|2 - 2·|AD|·|DC|·cos(<ADC)


Svar #12
07. januar 2013 af ShilaKaspersen (Slettet)

Hvis jeg har regnet mig frem til følgende

Vinkel C: 43 °

side a: 96,22

side b: 91,69

ma: 65,34

Hvor vi kender B = 65°, c = 69 og A = 72°

Vil det så sige den skal lyde således

|AC|2=96,222+65,342 - 2 * 96,22 * 65,34*cos(43°)


Brugbart svar (0)

Svar #13
07. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

I ligningen

|AC|2 = |AD|2 + |DC|2 - 2·|AD|·|DC|·cos(<ADC)

kender man jo de tre sider |AC| = b , |AD| = ma og |DC| = a/2 og man skal så bestemme vinklen <ADC.


Svar #14
07. januar 2013 af ShilaKaspersen (Slettet)

Prøver lige igen så...

 

|AC|2 = |AD|2 + |DC|2 - 2·|AD|·|DC|·cos(<ADC)

cos(<ADC) = |AD|2 + |DC|/ 2·|AD|·|DC|        (Er ikke sikker på om man isolere det på denne måde)

cos(<ADC) = 91,692 + 48,112 / 2·65,34·48,11

<ADC = cos-1(1,7053)


Brugbart svar (0)

Svar #15
07. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#14

Du har bare smidt |AC|2 helt væk. Isoler cos(<ADC) af udtrykket:

cos(<ADC) = [ |AD|2 + |DC|2 - |AC|2 ] / (2·|AD|·|DC|)

Det er vigtigt at benytte parenteser.


Svar #16
07. januar 2013 af ShilaKaspersen (Slettet)

cos(<ADC) = [ |AD|2 + |DC|2 - |AC|2 ] / (2·|AD|·|DC|)

cos(<ADC) = 65,342 + 48,112 - 91,692 / (2 * 65,34 * 48,11) = -0.2899

<ADC = cos-1 (-0.2899) = 106,85 grader

Betyder det så at både vinkel ADC og ADB er 106,85 grader?

 


Brugbart svar (0)

Svar #17
07. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#16

Nej da. Du kan vel se af din tegning, at de to vinkler er supplementvinkler, som også forklaret i #7.


Svar #18
07. januar 2013 af ShilaKaspersen (Slettet)

#16


cos(<ADC) = [ |AD|2 + |DB|2 - |AC|2 ] / (2·|AD|·|DB|)

Men hvad er DB så?

 


Svar #19
07. januar 2013 af ShilaKaspersen (Slettet)

Hov mente:

Når jeg skal udregne vinkel ADB er det så

cos(<ADB) = [ |AD|2 + |DB|2 - |AB|2 ] / (2·|AD|·|DB|)

Men hvad er |DB| og |AB| så?


Brugbart svar (0)

Svar #20
07. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#19

Nej. Man benytter, som nævnt, at summen af de to vinkler ADC og ADB er lig med 180º.

Jo, man kan da godt benytte det udtryk, du har stillet op. Men det er jo helt unødvendigt.
Se på tegningen: |AB| = c, |AD| = ma , |DB| = |DC| = a/2 .


Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.