Kemi

Kemi-husholdningseddike

08. januar 2013 af jesperhansen04 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Syren i husholdningseddike er eddikesyre med molekylformlen CH3COOH.


a) Tegn en elektronprikformel for eddikesyre, idet det vides, at der er en dobbeltbinding mellem C og det ene O, og at det andet O indgår i en –OH.


b) På en flaske husholdningseddike står bl.a., at der er 5 % eddikesyre i. Beregn koncentrationen af eddikesyre i eddiken (i mol/L), idet densiteten regnes som 1,0 g/mL og de 5 % er masse %.


c) Eddike kan bruges til forskellige formål i husholdningen, men den kan ikke blandes med madolie. Hvorfor ikke?


d) Du vil fjerne kalken i din elkedel og vælger husholdningseddiken til det. Følgende reaktion forløber:
CaCO3 (s) + CH3COOH (l) → CO2 (g) + H2O (l) + Ca(CH3COO)2
- Afstem reaktionsskemaet, og beregn hvor mange gram ren eddikesyre du skal bruge, hvis der er 2 gram kalk (CaCO3) i din kedel.
- Beregn hvor mange mL husholdningseddike du skal bruge til at opløse de 2 gram kalk.


Svar #1
08. januar 2013 af jesperhansen04 (Slettet)

Er gået lidt i stå. Nogen der har en ide om, hvordan den kan løses.


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. januar 2013 af mathon

a)

                         H    O
                          |     ||
                      H-C - C - O - H
                          |
                         H

    
       hvor en valensstreg betyder et fælles elektronpar


Brugbart svar (1)

Svar #3
08. januar 2013 af mathon

b)

                              c = (p/100) • d / M

                              c = 0,05 • (1000 g/L) / (60,05 g/mol) = 0,833 M


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. januar 2013 af mathon

c)

                          madolie er upolær


Brugbart svar (1)

Svar #5
08. januar 2013 af mathon

d)

                        CaCO3 (s)  +  2 CH3COOH (aq) → CO2 (g)   +   H2O (l)   +   Ca(CH3COO)2 (aq)
                        1 mol                 2 mol
                        100,09 g           2 mol
                           2 g                     x


    forholdsregning
                                     (2 g) / (100,09 g)  =  x / (2 mol)

                                      0,019982  =  x / (2 mol)

                                      x = 0,019982 • (2 mol) = 0,040 mol CH3COOH
 

    antal mL husholdningseddike for at opløse 2 gram kalk

                                     V = (0,040 mol) / (0,833 mol/L) = 0,048019 L = 48,0 mL


Skriv et svar til: Kemi-husholdningseddike

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.