Matematik

Vektorer i 3D

08. januar 2013 af Solvejens (Slettet) - Niveau: A-niveau

En linje, l, går igennem punkterne P= (1,0,9) og Q= (5,-1,4).

Har fundet parameterfremstilling for linjen: l:     (x over y over z) = (1 over 0 over 9) + t · (4 over -1 over -5)

Spørgsmål: Beregn afstanden fra punktet R= (0,6,-3) til linjen.

 

Er der nogen, der kan skære ud i pap for mig, hvad jeg skal gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. januar 2013 af PeterValberg

FriViden.dk har netop udvidet samlingen af gode matematikvideoer
med en samling videoer om vektorer i 3D, - der kan du sikkert få
en rigtig god forklaring på dine spørgsmål

[ LINK ]

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. januar 2013 af AMelev

Afstand fra punkt til linje er muligvis ikke kernestof, så det er ikke sikkert, at du kan finde en video med det - jeg har ikke tjekket.

Vedhæftet er et dokument med rumgeometri, som måske kan hjælpe dig.

Vedhæftet fil:Rumgeometri.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#0

Du fik også svar i din anden tråd https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1287564


Svar #4
08. januar 2013 af Solvejens (Slettet)

#3

Nej, for jeg forstod ikke noget af det, du skrev...!


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. januar 2013 af AMelev

Iflg. din parameterfremstilling hedder et tilfældigt punkt på linjen S(x,y,z) = (1+4t,0 - t,9 - 5t)

Når du så beregner kvadratafstanden |SR|2 mellem det punkt og punktet R, får du en funktion f(t), med t som variabel. Afstanden fra punktet til linjen angives jo som den korteste afstand fra R til et punkt på linjen, så derfor skal kvadratafstanden også være mindst, så du skal altså bestemme min af f(t).


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. januar 2013 af PeterValberg

Afstanden dist(P,m) mellem punktet P og linjen m kan bestemmes som:

Når r er linjens retningsvektor, P0 er et punkt på linjen

Skærmbillede 2013-01-08 kl. 22.22.49

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Vektorer i 3D

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.