Matematik

optimering

08. januar 2013 af Karoliiiine (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa. Jeg sidder med en opgave i matematik, som jeg er gået lidt fast i.

En åben kasse skal have rumfanget 4000cm3. bestem siden i bunden og kassens højde så overfladen bliver mindst mulig.

anyone?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Hvis bunden er kvadratisk, er der to variable i spil: sidelængden x i den kvadratiske bund, og kassens højde h. Opstil udtrykket for kassens rumfang V udtrykt ved x og h, og benyt, at V = 4000cm3 til at udtrykke h ved x.

Opstil dernæst et udtryk for kassens samlede overflade A (kassen er åben = intet låg), udtrykt ved x og h, og indsæt heri udtrykket for h, så at man får overfladen A som en funktion A(x) af x alene. Find minimum for funktionen A(x) .


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. januar 2013 af lfdahl (Slettet)

Jeg går ud fra, at kassens bund er kvadratisk med sidelængde b. Kassens højde er h.

Rumfanget er da: I. V = b2h = 4000 - og arealet er II. A = 4hb + b2 (med "låg" ville det være A = 4hb + 2b2)

I. giver h udtrykt ved b: h = V b-2, - som indsættes i II.: A = A(b) = 4Vb-2b + b2 = 4V b-1 + b2

Hvis du tegner kurven A(b), f.eks. i Excel, kan du se, at funktionen har globalt minimum i området 0 < b < 50.

Se venligst den vedhæftede figur.

Det eksakte punkt med min. fås ved at sætte dA/db = -4Vb-2 + 2b = 0 ⇒ b = 2Vb-2 ⇒ b3 = 2V ⇒ b = (2V)1/3

Indsættes V = 4000 cm3 - fås: b = 20 cm.


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. januar 2013 af lfdahl (Slettet)

Her er den:


Skriv et svar til: optimering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.