Matematik
Brugbart lineært program
Hej :-)
Mit spørgsmål drejer sig om et problem af følgende type:
min cTx
s.t. Ax ≥ b
x ≥ 0
hvor c, b og x er vektorer og A en matrix, alle med reelle indgange. Spørgsmålet lyder: Hvis jeg tilføjer en reel konstant til den anden indgang i vektoren b, dvs. bibetingelsen kommer til at hedde:
a21x1 + ... + a2nxn ≥ b2 + α.
kan der så findes et α, så det lineære program ikke er brugbart?
Umiddelbart, så tænker jeg, at hvis problemet skal være ikke-brugbart, så skal det duale problem være ubegrænset, men mængden af brugbare løsninger til det duale afhænger jo ikke af vektoren b? Mit bedste bud er derfor, at svaret på spørgsmålet er nej. Kan nogen af-/bekræfte det? :)
Mvh. Anne
Svar #1
09. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)
Hvis A er en matrix og x og b er vektorer, hvad menes der så med Ax ≥ b og x ≥ 0 ?
Svar #2
09. januar 2013 af AnneJensen91 (Slettet)
At første indgang i Ax er større end første indgang i b osv. samt at alle indgange i x er større end 0...
Svar #3
09. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)
#2
Med "indgange", mener du så komponenterne eller koordinaterne i vektoren?
Og "s.t.", skal det betyde "subject to"?
Du søger at finde minimum for ∑ni=1 ci·xi under bibetingelserne
∑ni=1 aji·xi ≥ bj , j = 1,...,n , og
xj ≥ 0 , j = 1,...,n ?
Svar #4
09. januar 2013 af AnneJensen91 (Slettet)
Ja præcis, det er netop det, jeg søger. Spørgsmålet er så, om problemet kan gøres ubrugbart ved at tilføje en reel konstant α til et af bj'erne, hvilket jeg ikke umiddelbart tænker, at det kan.
Svar #6
09. januar 2013 af AnneJensen91 (Slettet)
Det er et spørgsmål fra en gammel eksamensopgave, og jeg er faktisk ikke helt klar over det, men jeg tænker, at der menes, at problemet er ubegrænset, altså at objektfunktionen kan antage en vilkårlig lav værdi.
Svar #7
09. januar 2013 af peter lind
Du kan ikke regne med at der er en løsning overhovedet. Hvis en række siger a·x ≥ b og en anden række siger -a·x ≥ -b + 1<=> a·x ≤ b -1 vil der ikke være nogen løsninger.
Med den anden række som du brskriver den vil hvis alle a 'erne er negative vil venstre side blive negativ eller 0. Du kan så bare gøre α så stor at højre side bliver positiv.
Det er ikke rigtigt at b erne ikke indgår i det duale problem.
Svar #8
10. januar 2013 af AnneJensen91 (Slettet)
Okay, det giver god mening. Hvis nu alle aij, bj og ci er ikke-negative - så er det ikke muligt at skabe "modstridende" bibetingelser. Er det så muligt at finde et α?
Jeg ved godt, at b'erne indgår i det duale problem, men de indgår som koefficienter i objektfunktionen, så de har ikke noget at gøre med bibetingelserne, og hvis det duale problem skal være ubegrænset, så er det jo netop bibetingelserne, man kigger på :)
Svar #9
10. januar 2013 af peter lind
Du må også antage at ingen række har udelukkende 0'er. Hvis dette er tilfælde kan du gøre Ax vilkårlig stor i en vilkårlig række og så kan du ikke finde et α, som gør. at der ikke er nogen løsning
Skriv et svar til: Brugbart lineært program
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
