Matematik

Logaritme- eller potensfunktion?

09. januar 2013 af mimok (Slettet)

Jeg har fået flg. opgave, som jeg ikke kan løse. Jeg har søgt i forummet, og de givne svar, har gjort mig i tvivl om, hvordan denne opgave skal løses, om det skal være med logaritme eller potensfunktioner. Opgaven lyder:

Grafen (se vedhæftede fil) viser et plot af samhørende værdier af logaritmen til antal trer N og logaritmen til stammens diameter D. Stammens diameter er målt i cm, og målingerne er fra en skov i Malaysia i 1981.

b) Opstil en matematisk model for sammenhængen mellem D og N, når det oplyses, at den rette linje på figuren går gennem punkterne (0.86, 3.0) og (2.2, 0.5)

Jeg ved ikke rigtig, hvordan denne opgave skal løses.


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. januar 2013 af lfdahl (Slettet)

Den vedhæftede fil mangler ...


Svar #2
09. januar 2013 af mimok (Slettet)

Hov undskyld, her kommer den.


Svar #3
09. januar 2013 af mimok (Slettet)

Jeg havde vedhæftet den før, men den kom åbenbart ikke.


Svar #4
09. januar 2013 af mimok (Slettet)

Jeg har prøvet og vedhæfte den 3 gange nu, og den kommer ikke. Jeg ved ikke hvorfor.


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. januar 2013 af lfdahl (Slettet)

Prøv at skrive en helt ny forespørgsel og så vedhæfte dér.


Svar #6
09. januar 2013 af mimok (Slettet)

Jeg prøver igen. Så nu virker den.

Vedhæftet fil:Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #7
09. januar 2013 af lfdahl (Slettet)

Der er en lineær sammenhæng mellem log(N) og log(D):

log(N) = a log(D) + b. Du skal bestemme a og b v.hj.a. de to oplyste punkter:

a = Δy/Δx = (0,5 - 3)/(2,2-0,86) ≈ -1,866.

b fås ved f.eks. at bruge punktet (2,2 ,0,5) >>> 0,5 = -1,866 ·2,2 + b  >>> b = 4,605

Funktionen ser altså sådan ud: log(N) = -1,866 log(D) + 4,605

Håber du kan bruge dette til at komme videre.

 


Svar #8
09. januar 2013 af mimok (Slettet)

Nej, det er jo ikke en linær funktion, det er jo på logaritmisk papir.


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. januar 2013 af nielsenHTX

#8 nej N og D er ikke MEN log(N) og log(D) er

du skal så isolere N i udtrykket fra #7

(hint tag 10x på begge sider og brug hvad du ved potenser, det bliver en potensfunktion)


Svar #10
09. januar 2013 af mimok (Slettet)

Okay, hvis jeg har forstået det rigtigt så er log(N) og log(D) en lineær funktion?


Skriv et svar til: Logaritme- eller potensfunktion?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.