Filosofi

forskel på moral og etik

09. januar 2013 af luuizze (Slettet) - Niveau: C-niveau

kunne godt tænke mig at vide hvad forskellen på moral og etik egentlig er, der er mange forskellige difinitioner og det kan godt være svært og finde noget der giver mening, giv gerne eksempler, da det gør det nemmere at forstå.
Har kigget lidt rundt på nettet og der står at moral er etik i praktikken hvor etikken er teorien, men også at etik er noget abstrakt.


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. januar 2013 af hellerup2900 (Slettet)

Moral fortæller, hvordan vi bør opføre os. Etik er derfor et indbegrib i moral. Etik betyder "manner" eller "sædvane", og viser hvad et enkelt individ eller en større gruppe mener er rigtigt, og hvad der er forsømmeligt (forkert) af menneskelige handlinger.

Moral = konkrete, kulturbestemte forskrifter

Etik = Regler for god menneskelig adfærd

Begge ord betyder dog strengt taget det samme i næsten alle sætninger, dog er der visse udelukkelser.


Svar #2
09. januar 2013 af luuizze (Slettet)

nu har jeg haft en lille debat med en og ved ikke om det giver mening, men vi nåede frem til at etikken er objektiv hvorimod moralen er subjektiv fordi den er farvet med ens egene meninger og holdninger.
altså at etikken danner et grundlag for en diskussion som skaber en holdning til det emne det berøre? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. oktober 2013 af Soulfreak (Slettet)

almindelig sprobrug er eet, mens de fænomener vi vil tale om er noget andet. Ordene etik og moral er som bekendt af henholdsvis græsk og latinsk oprindelse, men betyder det samme, nemlig "god skik", når man slår op i en fremmedordbog.

Nu bør vi imidlertid sondre voldsomt mellem det VI kalder god skik og mine eller dine helt personlige valg.

VI har en fælles moral. Vi kunne kalde det normer eller politisk korrekthed, men sagen er jo, at vi er enige om at tolerance er godt, skilsmisser og aborter er om ikke helt fine så ok. Vi er enige om, at det er forkert at slå vore børn, mens det sådan set er OK at vende børnene ryggen, flytte, finde ny partner, skubbe børn af første ægteskab ud i mørket.

Derimod bør du spise gulerødder, løbetræne og i det hele taget holde din eneste krop fit for fight.

Taler vi MORAL må vi spørge: "HVEM er VI, der er enige"

Det kunne være OS læger, OS lærere, OS studerende, OS kristne eller måske OS danskere. Dette er en helt selvstændig snak værd, men her vil vi blot slutte med etikken som det strengt PERSONLIGE valg.

Man erindrer måske historien om manden, der søgte råd hos filosoffen Sokrates: Skal JEG gifte mig med A eller lade være.

Sokrates svarede som bekendt; gift dig og DU fortryder det. Gift dig iike og DU fortryder det.

Det etiske valg e valget r mellem mennesker, har varighed, rummer livslange konsekvenser, som den sande etiker skam tager med i købet.

Et kinesisk ord siger: hvis du frelser et andet menneske fra døden er du etisk forpligtet til at tage dig af det menneske så længe du lever.

Ærgerligt at kun få har læst Søren Kierkegaard og færre forstået ham, thi det kinesiske ord handler om forskellen på den æstetiske og den etiske ridder.


Skriv et svar til: forskel på moral og etik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.