Matematik

blækmat

13. januar 2013 af 120867Per (Slettet) - Niveau: 8. klasse

fra nyborg til korsår er der 26km. at sejle

hvor mange sømil er der når 1 sømil= 1852 meter

overfarten tager 1 time og 20 minuter

hvor hurtig sejler færgen målt i km.


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. januar 2013 af ChemistryIsKey

1 sømil = 1852 m = 1.852 km

∴ Omregningsforholdet = 1 sømil / 1.852 km = 0.540 sømil / km

Δssømil = 26 km * 0.540 sømil / km = 14.04 sømil

 

Mener du hvor hurtigt færgen sejler i km/t. km er ikke en hastighedsenhed. Hvis det er km/t, så ser det sådan ud:

v = Δs / Δt = 26 km / 1.33 t = 19.5 km/t = 5.42 m/s


Svar #2
13. januar 2013 af 120867Per (Slettet)

Kan du forklare det meget letter det er km/t

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. januar 2013 af ChemistryIsKey

Jeg kan prøve -

Først ved du, hvor meget 1 sømil er i km. Derfor kan du finde omsætningsforholdet mellem sømil og km ved:

      1 sømil = 1.852 km ⇔

      1 sømil / 1.852 km = 1.852 km / 1.852 km ⇔

      0.540 sømil/ km = 1


Du ved altså, at der vil være 0.540 sømil pr. kilometer. Derfor kan du gange dette omsætningsforhold med den længde du har opgivet i opgaven (26 km), for at finde længden i sømil frem for km:

     0.540 sømil / km * 26 km = 14.04 (sømil *km) / km = 14.04 sømil     (Bemærk, at km går ud med hinanden, da det                      ,                                                                                                                             både står i tællere n og nævneren i brøken) 

 

Når du skal finde hastigheden af færgen, anvendes formlen for gennemsnitshastighed:

     v = Δs / Δt  ,  hvor v er gennemsnitshastigheden, Δs er den tilbagelagte strækning (26 km) og Δt er tidsrummet      ,                          for den tilbagelagte strækning (1 time og 20 min = 1.33 timer)

Når du indsætter værdierne i denne formel får du altså, at:

     v = 26 km / 1.33 t = 19.5 km / t


Skriv et svar til: blækmat

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.