Kemi

pH-beregninger

13. januar 2013 af Salvatores (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har brug for hjælp til at beregne følgende opgave: 

 

Følgende tre opløsninger har fået tilsat 0,10 mol HCl

- 1,0 L rent vand

- 1,0 L 0,5 M NaOH

- 1,0 L 0,5 M eddikesyre og 0,5 M acetat

 

a) Beregn pH før og efter tilsætningen af 0,10 mol HCl.

b) Beregn pH, hvis man i stedet fortyndede de tre opløsninger med rent vand til 10 L. 

c) Diskuter de tre opløsningers evne til at modvirke pH-udsving. 

 

Tak på forhånd!

 


Brugbart svar (3)

Svar #1
13. januar 2013 af mathon

1,0 L rent vand tilsat 0,10 mol HCl

    indeholder 0,10 mol [H3O+]

    pH = -log(0,1) = - log(10-1) = -(-1) = 1
 

 

 

1,0 L 0,5 M NaOH tilsat 0,10 mol HCl

  1,0 L 0,5 M NaOH indeholder 0,5 mol OH-
  
som nu tilsættes 0,1 mol H3O+ resulterende
  i 0,4 mol
OH-    
   hvoraf
                 pOH = -log(0,4) = 0,40

                 pH = 14- 0,40 = 13,60

 

 

1,0 L 0,5 M eddikesyre og 0,5 M acetat tilsat 0,10 mol HCl

                 pH = 4,75 + log(((0,5 - 0,1) mol) / ((0,5 + 0,1 mol))) = 4,57


 

 


Svar #2
13. januar 2013 af Salvatores (Slettet)

Tusinde tak!

Jeg tænker, at man kan neutralisere en syre med vand. Ændres pH'en så ikke i a. Vi tager ikke rigtig højde for, at der er 1 L vand. 


Brugbart svar (2)

Svar #3
13. januar 2013 af mathon

vandet leverer
                                 10-7 mol [H3O+]  hvilket ikke tæller i sammenligning med 10-1 mol fra HCl'en


Svar #4
13. januar 2013 af Salvatores (Slettet)

Tak. 

Gælder der det samme i b?


Brugbart svar (1)

Svar #5
14. januar 2013 af mathon

1,0 L rent vand tilsat 9,0 L  rent vand

    pH = 7

 

 

1,0 L 0,5 M NaOH tilsat 9,0 L  rent vand

    [OH-] = (1/10) • (0,5 M) = 0,05 M

    pOH = -log(0,05) = 1,30

    pH = 14 - 1,30 = 12,70

 

 

1,0 L 0,5 M eddikesyre og 0,5 M acetat tilsat 9,0 L  rent vand

    pH = 4,75 + log((0,05  M) / (0,05 M)) = 4,57

men pufferkapaciteten er forringet

 

   

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
16. marts 2013 af HE1234 (Slettet)

c) Diskuter de tre opløsningers evne til at modvirke pH-udsving.

 

Hvad er svaret?


Brugbart svar (2)

Svar #7
16. marts 2013 af mathon

kun en af dem er en puffer,
som er karakteriseret ved,
at pH ikke ændres bemærkelsesværdigt
selv ved tilsætning af et mindre volumen stærk syre eller stærk base


Brugbart svar (1)

Svar #8
16. marts 2013 af HE1234 (Slettet)

Hvordan kan man se at det kun er en af dem der er en puffer? 


Brugbart svar (1)

Svar #9
16. marts 2013 af mathon

en puffer består af
en vandig opløsning af en svag syre i ligevægt med dens korresponderende svage base.

 både H3O+ og OH-  er stærke

medens

                        CH3COOH   og   CH3COO-     begge er svage

med begyndelses-pH

                                              pH = 4,75 + log((0,05  M) / (0,05 M)) = 4,75
 

efter tilsætning af 0,10 mol H3O+
er pH
                                              pH = 4,75 + log(((0,05 - 0,10)  M) / ((0,05+0,10) M)) = 3,47


Brugbart svar (1)

Svar #10
17. marts 2013 af mathon

          pufferens totale begyndelsesstofmængdeindhold er 0,1 mol
          og nu tilsættes samme mængde HCl
          og alligevel ændres pH kun (4,75 - 3,47) = 1,28


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. maj 2013 af cecilielow (Slettet)

det her svar, er det ikke kun PH efter? :)

 

 

1,0 L rent vand tilsat 0,10 mol HCl

    indeholder 0,10 mol [H3O+]

    pH = -log(0,1) = - log(10-1) = -(-1) = 1

 

1,0 L 0,5 M NaOH tilsat 0,10 mol HCl

  1,0 L 0,5 M NaOH indeholder 0,5 mol OH-
   som nu tilsættes 0,1 mol H3O+ resulterende
  i 0,4 mol OH-   
   hvoraf
                 pOH = -log(0,4) = 0,40

                 pH = 14- 0,40 = 13,60

 

1,0 L 0,5 M eddikesyre og 0,5 M acetat tilsat 0,10 mol HCl

                 pH = 4,75 + log(((0,5 - 0,1) mol) / ((0,5 + 0,1 mol))) = 4,57


Skriv et svar til: pH-beregninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.