Tysk

Tysk grammatik

13. januar 2013 af ulla7 (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Hej

Er der nogle der kan lære mig kasus systemet?

Og er der nogle der kan lære mig om tysk grammatik helt generelt? :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. januar 2013 af Snaps12 (Slettet)

Kasus (Fald)

NOMINATIV bruges ved 1. grundled    der Lehrer wohnt hier
   2. omsagnsled til grundled er ist der Lehrer

AKKUSATIV bruges ved 1. genstandsled   ich sehe den Lehrer
   2. omsagnsled til genstandsled  ich nannte ihn den Lehrer
   3. visse forholdsord  er ging durch den Wald

GENITIV bruges ved 1. ejefald   der Hut der Frau
   2. visse forholdsord  während des Krieges

DATIV  bruges ved 1. hensynsled   ich gebe dem Lehrer ein Buch
   2. visse forholdsord  er ging im Garten
   3. visse verber   ich habe dem Mann begegnet
Kendeordenes bøjninger

   M   F   N   P  Bestemte kendeord
N der die das die Kønnet (M, F, N) bestemmes af efterfølgende navneord
A den die das die Kasus (N, A, G, D) bestemmes af:
G des der des der 1. leddet i sætningen
D dem der dem den 2. styret af et forholdsord


   M     F     N    Ubestemte kendeord
N ein   eine  ein    Kønnet bestemmes af det efterfølgende navneord
A einen eine  ein  Kasus (N, A, G, D) bestemmes af:
G eines einer eines  1. leddet i sætningen
D einem einer einem 2. styret af et forholdsord


   M       F     N       P    Ein-gruppen
N kein   keine  kein   keine  mein, dein, sein, ihr, unser, euer, kein
A keinen keine  kein   keine kein (foran et navneord), se skema
G keines keiner keines keiner kein (uden navneord) bøjes som det bestemte kendeord
D keinem keiner keinem keinen Ex: kein Mensch ist hier; keiner ist hier
Navneordenes bøjninger

    STÆRKE BØJNINGER
  ental       flertal       Hankønsord og intetkønsord
N der Hund    die Hunde  s-bøjningen - e-gruppen (evt. omlyd)
A den Hund    die Hunde  Kun énstavelsesord får -e i dativ ental
G des Hundes  der Hunde  Mange énstavelsesord får omlyd i flertal: Stuhl, Zug
D dem Hund(e) den Hunden Intetkønsord og flerstavelseshankønsord får ikke omlyd

  ental       flertal       Hankønsord og intetkønsord
N der Wagen   die Wagen  s-bøjningen - 'ingenting'-gruppen (evt. omlyd)
A den Wagen   die Wagen  Ord der ender på -el/en/er: Bruder, Balken, Fenster
G des Wagens  der Wagen  Intetkønsord på -chen/lein: Mädchen, Fräulein
D dem Wagen   den Wagen (n) Intetkønsord på Ge..e: Gebirge, Gemälde

  ental       flertal       Hankønsord og intetkønsord
N der Mann    die Männer s-bøjningen - er-gruppen (evt. omlyd)
A den Mann    die Männer Hankønsord: Wald, Geist, Gott, Leib
G des Mannes  der Männer Intetkønsord: Bild, Blatt, Buch, Dorf, Haus, Kind osv.
D dem Mann    den Männern Intetkønsord på flere stavelser: Gesicht, Geschlecht, Hospital

  ental       flertal       Hankønsord og intetkønsord
N der Bauer   die Bauern s-bøjningen - (e)n-gruppen
A den Bauer   die Bauern Hankønsord på -or: Direktor, Motor, Pastor, Professor
G des Bauers  der Bauern Andre: Schmertz, See, Staat, Vetter
D dem Bauer   den Bauern Intetkønsord: Auge, Bett, Ende, Hemd, Interesse, Ohr
-----------------------------------------------------------------------------
    SVAGE BØJNINGER
  ental       flertal       Hankønsord
N der Däne    die Dänen  n-bøjningen - n-gruppen
A den Dänen   die Dänen  Hankønsord endende på -e og er levende væsener:
G des Dänen   der Dänen  Junge, Däne, Hase, Riese, Schwede
D dem Dänen   den Dänen  Ord med tryk på sidste stavelse: Kamerad, Soldat, Student

  ental       flertal       Hankønsord
N der Name    die Namen  n-bøjningen - ns-gruppen
A den Namen   die Namen  Hankønsord endende på -e og ikke er levende væsener:
G des Namens  der Namen  Buchstabe, Fride, Funke, Glaube, Name, Wille
D dem Namen   den Namen  Intetkønsordet Herz
-----------------------------------------------------------------------------
    SVAG BØJNING
  ental       flertal       Hunkønsord
N die Frage   die Fragen (e)n-gruppen
A die Frage   die Fragen Sådan bøjes næsten alle hunkønsord
G der Frage   der Fragen
D der Frage   den Fragen
    STÆRK BØJNING
  ental       flertal       Hunkønsord
N die Kuh    die Kühe  e-gruppen (+omlyd)
A die Kuh    die Kühe  I alt ca. 40 ord:
G der Kuh    der Kühe  ex: Angst, Brust, Ganz, Hand, Kuh, Maus, Nacht, Stadt, Wurst
D der Kuh    den Kühen
                                UREGELMÆSSIG BØJNING
  ental       flertal       Hunkønsord
N die Mutter die Mütter  omlyds-gruppen
A die Mutter die Mütter  Ex: Mutter, Tochter
G der Mutter der Mütter
D der Mutter den Müttern
Tillægsordenes bøjninger


  M F N P e-kasserollen
N e e e n efter der-gruppen:
A n e e n der, dieser, jener, jeder, aller
G n n n n Ex: der grosse Mann; die grossen Männer
D n n n n Ex: ich sehe den grossen Mann


  M F N P r-e-s-e-s kaserollen
N r e s n efter ein-gruppen:
A n e s n ein, mein, dein, sein, ihr, unser, eur, kein
G n n n n Ex: ein grosser Junge; kein grosser Junge
D n n n n Ex: ich sehe einen grossen Junge; keine grossen Jungen
  
  M F N P Stærk bøjning (som det bestemte kendeord)
N r e s e 1. efter andere, einige, mehrere, verschiedene, viele, wenige
A n e s e 2. uden bestemmelsesord
G n r n r Ex: viele grosse Jungen; ich sehe einige grosse Jungen
D m r m n Ex: starker Kaffe ist gut; der Geschmack starken Kaffees


Tillægsordene bøjes ikke, når de står som omsagnsled til grundled/genstandsled:
der Lehrer ist klug       (omsagnsled til grundled)
ich finde den Lehrer klug (omsagnsled til genstandsled)
Stedordenes bøjninger

   M       F     N      P   Henførende stedord
N der     die   das    die Dansk: der, som, hvis, hvem
A den     die   das    die Genitiv retter sig efter det efterfølgende navneord:
G dessen deren dessen deren Ex: der Hut dessen Mannes; der Hut deren Frau
D dem     der   dem   denen Ex: der Mann der hier wohnt; der Mann den ich sah


   M       F     N      P    Påpegende stedord
N der     die   das    die  der - die - das (se skema til venstre)
A den     die   das    die  dieser - diese - dies(es)
G dessen deren dessen deren/derer jener - jene - jenes
D dem     der   dem   denen  solcher - solche - solches


   M       F     N      P    Ubestemte stedord
N jeder  jede  jedes  jede  aller, anderer, beide, einige,
A jeden  jede  jedes  jede  jeder (se skema til venstre),
G jedes  jeder jedes  derer  mancher, mehrere
D jedem  jeder jedem  jeden  Bøjes alle som den bestemte artikel

 


   1.per  2.per  3.per  3.per  3.per  Personlige stedord, ENTAL
                 M      F      N   
N  ich    du     er     sie    es      
A  mich   dich   ihn    sie    es
G  meiner deiner seiner ihrer  seiner
D  mir    dir    ihm    ihr    ihm
  ----------------------------------  Personlige stedord, FLERTAL
N  wir    ihr    sie    Sie           
A  uns    euch   sie    Sie
G  unser  euer   ihrer  Ihrer
D  uns    euch   ihnen  Ihnen
Forholdsord (og verber)

 
Forholdsord der styrer akkusativ:
durch, für, gegen, ohne, wieder, um


Forholdsord der styrer dativ (lille remse står med fremhævet skrift):
aus, ausser, bei, binnen, entgegen, gegenüber, gemäss, gleich, mit,
nach, nächst, nebst, samt, seit, von, zu, zunächst, zuwieder


Forholdsord der kan styre både akkusativ og dativ:
an, auf, hinter, in, neben, über, unter, vor, zwischen

Akkusativ: 1. ved en bevægelse fra ét sted til et andet
    2. hvis et énstavelses biord kan indsættes på dansk (han gik ind i haven)
       er ging in den Garten

Dativ:     1. ved en stilstand eller en bevægelse på samme sted
    2. hvis et tostavelses biord kan indsættes på dansk (han gik inde i haven)
       er ging im Garten

Sammentrækninger: am   (=an dem)
    beim (=bei dem)
    im   (=in dem), ins (=in das)
    zum  (=zu dem), zur (=zu der)
    vom  (=von dem)


Forholdsord der styrer genitiv:
anlässlich, ausserhalb, diesseits, gelegentlich, infolge, innerhalb,
jenseits, kraft, laut, mittels, oberhalb, statt, trotz, ungeachtet,
unterhalb, unweit, während, wegen, um...willen, zufolge
Ex: um Gottes willen


Verber der styrer dativ:
applaudieren, assistieren, befehlen, begegnen, danken, dienen, drohen,
empfehlen, erliegen, fehlen, fluchen, folgen, gehören, glauben, gleichen,
gratulieren, helfen, horchen, huldigen, imponieren, kondolieren, lohnen,
mangeln, nahen, nutzen, passen, raten, schaden, schmecken, schmeicheln,
trauen, trotzen, weichen
Ex: dem Mann habe ich begegnet
Udsagnsleddets placeringer

HOVEDSÆTNINGER
1. Hvis udsagnsleddet består af ét udsagnsord: er dets placering som på dansk:
      Ex: ich sehe den Mann
2. Hvis udsagnsleddet består af 2 udsagnsord: placeres
      a. hjælpeudsagnsordet som på dansk     Ex: ich habe den Mann gesehen
      b. hovedudsagnsordet sidst i sætningen Ex: ich habe den Mann gesehen

BISÆTNINGER
3. Hvis udsagnsleddet består af ét udsagnsord: er dets placering sidst i sætningen:
      Ex: ...dass ich den Mann sehe
4. Hvis udsagnsleddet består af 2 udsagnsord: placeres
      a. hovedudsagnsordet sidst        Ex: ...dass ich den Mann gesehen habe
      b. hjælpeudsagnsordet allersidst: Ex: ...dass ich den Mann gesehen habe
Udsagnsordenes sammensætning

Udsagnsord kan være sammensat med et forholdsord eller biord:

1. Fast sammensatte udsagnsord har tryk på sidste stavelse og kan ikke adskilles.

2. Løst sammensatte udsagnsord har tryk på første stavelse:
   anfangen, mitteilen, hingehen osv
   Disse skilles ad i:
   HOVEDSÆTNINGER i nutid og datid
   Ex: 'anfangen i nutid:      wir fangen um 8 Uhr an
   Ex: 'anfangen i datid:      wir fingen um 8 Uhr an
   Men: 'angangen' i førnutid: wir haben  um 8 Uhr angefangen


Svar #2
13. januar 2013 af ulla7 (Slettet)

Fatter det ikke....


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. januar 2013 af Snaps12 (Slettet)

hunkøn(f) = die
intetkøn(n) = das
hankøn(m) = der 

 

Derefter kan du altid lave en sætningsanalyse, hvor du finder alle sætningsled og bruger derefter grammatikken

akkusativ og dativ osv.. til at ændre kasus :) - så enkelt er det :)


Svar #4
13. januar 2013 af ulla7 (Slettet)

Kan du skrive nogle sætninger på dansk, så jeg kan se om jeg kan finde ud af det der kasus noget? :)


Svar #5
13. januar 2013 af ulla7 (Slettet)

Kan du skrive nogle sætninger på dansk, så jeg kan se om jeg kan finde ud af det der kasus noget? :)


Brugbart svar (1)

Svar #6
13. januar 2013 af Snaps12 (Slettet)

omg ! :D går du ikke i skole? har du ikke en lærer ?:) og begynd at læse en grammatik bog, det hjælper :) ellers benyt dig af hjemmesider :)


Svar #7
13. januar 2013 af ulla7 (Slettet)

Tænkte bare om du ville være sød at skrive nogle sætninger, så jeg kunne se at jeg har styr på det eller ej...


Skriv et svar til: Tysk grammatik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.