Kemi

pH-beregning

13. januar 2013 af Abal (Slettet) - Niveau: B-niveau

Der laves en  opløsning med 50mL H2O og 0,06g CaO.
- Hvordan beregner man pH i opløsning for oven?

 


Svar #1
13. januar 2013 af Abal (Slettet)

hvilken  formel skal jeg bruge???


Brugbart svar (2)

Svar #2
14. januar 2013 af mathon

 

                                 CaO (s)   +   H2O (l)   --->   Ca(OH)2 (aq)
 

opløseligheden ved 20ºC er  0,165 g / 100 mL = 0,0825 g / 50 mL
hvorfor al Ca(OH)2 er opløst

M(CaO) = 56,08 g/mol

     antal mol OH- =
                                    n = 2 • (0,06 g) / (56,08 g/mol) =  2 • (0,00107 mol) = 0,00214 mol

                                    [OH-] = n/V = (0,00214 mol) / (0,050 L) = 0,0428 M

                                    pOH = -log(0,0428) = 1,37

                                    pH = 14 - pOH = 14 - 1,37 = 12,63


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. januar 2013 af mathon

 

                                 CaO (s)   +   H2O (l)   --->   Ca(OH)2 (aq)   --->   Ca2+ (aq)   +   2 OH- (aq)
                                                                                                           da al
Ca(OH)2'en er opløst


Svar #4
14. januar 2013 af Abal (Slettet)

Hvorfor skal man devider med 100mL ved "opløseligheden ved 20ºC er  0,165 g / 100 mL = 0,0825 g / 50 mL".


Brugbart svar (1)

Svar #5
14. januar 2013 af mathon


                      fordi vandmængden er 50 mL


Svar #6
14. januar 2013 af Abal (Slettet)

Er i tvivl om hvorfor man skal gange med 2, er det fordi der dannes to OH. :)


Skriv et svar til: pH-beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.