Matematik

Koordinatsæt vha. tangentligning?

14. januar 2013 af ChemistryIsKey - Niveau: B-niveau

Hej SP!

Jeg har siddet med denne opgave i et par timer nu, og må erkende, at jeg har brug for noget hjælp.. Opgaven lyder:

"En funktion f(x) = ex har en tangent med ligningen y = x + 1. Bestem koordinatsættet til det punkt (x0 , f(x0)), hvor tangenten rører grafen for f."

Jeg tror det har noget at gøre med tangentligningen

     y = f'(x0)(x - x0) + f(x0),

men kan simpelthen ikke komme videre/igang derfra... Hjælp søges :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. januar 2013 af SuneChr

Hældningskoefficienten for tangenten er 1, så derfor skal f '(x) = ex være 1, altså x = 0


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. januar 2013 af AMelev

Du har fat i det rigtige udgangspunkt.

Tangenthældningen i (x0,f(x0) er f '(x0). Iflg. tangentens ligning er det 1. Benyt dette til at bestemme x0 (1.koordinaten til røringspunktet).

Når du har det, kan du bestemme 2 koordinaten vha. tangentens ligning, da tangenten og grafen jo har røringspunktet tilfælles.


Svar #3
14. januar 2013 af ChemistryIsKey

Okay så man kan altså skrive, at

     f'(x0) = 1 <=>

     ex0 = 1 <=>

     x0 = 0

Derfor må y-koordinaten være

     f(x0) = f(0) = e0 = 1

Og derfor må skæringspunktet ligge i (x0 , f(x0)) = (0 , 1) ?? :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. januar 2013 af AMelev

Jep!


Svar #5
14. januar 2013 af ChemistryIsKey

Perfekt tusind tak for hjælpen! :)


Skriv et svar til: Koordinatsæt vha. tangentligning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.